Ева Паунова: Отпадането на таксата за роуминга е историческа победа

Това е жизнено важна стъпка към приключването на един от ключовите приоритети на ЕС, коментира евродепутатът

27.10.2015 | 21:05 Редактор: Мариета Иванова
Ева Паунова: Отпадането на таксата за роуминга е историческа победа

Отпадането на таксата за роуминг е историческа победа в една историческа битка, продължила близо 10 години, коментира в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев евродепутатът Ева Паунова. Тя подчерта, че това е победа не само за потребителите, но и за бизнеса, който все по-често пътува и осъществява дейността си трансгранично.

„Отне ни много време. Тази година отпадането на таксата за роуминг трябваше да бъде факт. Хубавото е, че от 17 юни 2017 няма да имаме такси за роуминг, а от април догодина ще има значително облекчаване на цените за sms-и, обаждания и ползването на интернет”, коментира евродепутатът. Това е жизнено важна стъпка към приключването на един от ключовите приоритети на ЕС, заяви още тя.

Паунова подчерта, че друго важно решение, гласувано в Европейския парламент днес- 27 октомври, е свързано с онлайн регистрациите за туристически пакети. Промените са насочени към постигане на по-голяма прозрачност, коментира Ева Паунова и поясни: „Потребителят да може да се откаже автоматично и без налагането на каквито и да е клаузи, ако цената (на туристическия пакет- бел.ред) надвиши над 8 %”, коментира тя. Пуанова подчерта, че до края на годината решението ще бъде публикувано във вестника на ЕС, а след това „държавите-членки ще имат 30 месеца да транспонират тази директива и да решат, кога да я приложат”.

ЕС и бежанския проблем

Паунова коментира и позицията на ЕС по отношение на бежанската криза, отбелязвайки, че „повечето държави-членки считат, че вместо да се строят огради между отделните европейски страни, трябва да се засили общата граница на ЕС”. По думите й „Европа като че ли се съвзе от първоначалния шок”. – „Вече имаме план, но се опитваме да преборим старите рецепти- всеки да се спасява поединично”, заяви Паунова. Тя изтъкна, че са необходими и големи ресурси за решаването на проблема с мигрантския натиск.

„Трябват ни и много големи ресурси и не съм сигурна, че след една много тежка икономическа криза повечето държави, от която не са се съвзели, предложението за заеми, които да влязат в сметката за бюджетния дефицит, може би не е най-привлекателното”, заяви тя.