Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Христо Ласков: Явлението, което свързва Макс и Мтел е доста интересно

Това, което става ясно от съобщението на двете компании е, че ще могат взаимно да използват мрежите си

30.07.2015 | 10:59 Редактор: Ирина Георгиева
Христо Ласков: Явлението, което свързва Макс и Мтел е доста интересно

Явлението, което свързва Макс и Мтел е доста интересно. Това коментира IT специалистът Христо Ласков в Денят Он Ер. 

"Това е така, защото общо взето е един добър хибрид между добре познатите на Запад виртуални оператори - такива, които не изграждат собствена мрежова инфраструктура, а разчитат само и единствена на друга такава. Съществуването им е маркетингово понятие - съществуват като оферти, име и ценови предложения." - обясни Ласков.

За Макс това е възможност да предлагат на национално ниво услугата си и да достигнат до клиентите, които Мтел по един или друг начин не биха достигнали, коментира Ласков.

За Мтел това означава да използват сегмент от мрежата, който реално не е натоварен или не е използван, но все пак е изграден. Или имат техническата възможност да отдадат под наем. Това, което е добър източник за генериране на приходи, допълни експертът.

"Нещо друго, което става ясно от съобщението и на двете компании е, че всъщност те взаимно ще могат да използват мрежата си. Това е 100% сигурна информация. Това означава, че както Макс ще може да използва 2G и 3G мрежата на Мтел, така и вторите ще могат да използват 4G мрежата, което ще бъде доста интересен обрат." - отбеляза Ласков.

Навлизането на 4 и 5 мобилен оператор (евентуално в лицето на БулсатКом) ще означава нови по-добри ценови оферти за потребителите. Също така и навлизането на 4G услугата, смята Ласков.

Чуйте: