Теменужка Петкова: Пазарните условия са изхода за енергетиката

До 15 ноември се очаква инвестиционното решение за газовата връзка с Гърция, посочи тя

23.10.2015 | 10:32 Редактор: Мариета Иванова
Теменужка Петкова: Пазарните условия са изхода за енергетиката

Пазарните условия и механизми са изхода за българската енергетика, коментира в предаването Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria енергийният министър Теменужка Петкова. Тя направи изказването след като коментира дефицита на НЕК. Петкова посочи, че от 3.7 млрд. лева дефицит в НЕК – 2.3 млрд. са в резултат на разходите, свързани с АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“ и „1.4 млрд. е тарифният дефицит, който е генериран от регулаторната рамка, в която работи енергийната система“. По думите на й „с либерализацията този дисбаланс трябва да бъде премахнат“.

В същото време енергийният министър посочи, че България е на едно от последните места от страните в ЕС по пълна либерализация  на енергийния пазар, което „създава и сериозните проблеми в сектора“.

„Това, което ще се случи след 2016 година, на практика ще постави енергетиката в качествено нова ситуация, както производители, доставчици, търговци и потребители“, заяви тя.

От думите й стана ясно, че за да бъде изработен  най-добрия модел за либерализация, е сключен договор със Световната банка. В тази връзка се очаква след втората половина на ноември финансовата институция  да представи доклад за стъпките, „които трябва да извървим, за да либерализираме напълно своя енергиен пазар,“ коментира министърът. - „След това предстои информационна кампания“, посочи още тя.

„Хората трябва да знаят какво им предстои, ситуацията трябва да бъде предвидима, за да могат да направят своя избор“, заяви министър Петкова.

Ролята на КЕВР след пълната либерализация на пазара

Още по темата

На въпрос каква ще бъде ролята на КЕВР след това, министърът коментира. - „Тогава цената на електрическата енергия няма се определя от КЕВР, а от пазара- от търсенето и предлагането.“ Но КЕВР ще продължи да определя цената, свързана с таксите за пренос, за достъп и  задължение за обществото, поясни още тя.

Решението на КЕВР за намаляването на таксата за обществото с 1 лв. от 1 ноември министър Петкова определи като „възможно и реалистично“ в резултат на намаляването на цената на природния газ с близо 30% от началото на годината.

Тя също така изтъкна, че КЕВР е независим орган и „ние не може да полагаме на съмнение или да изразяваме определени претенции по това решение“.

Цента на тока за бизнеса

По отношение на цената за бизнеса и таксата „задължение към обществото“ ангажиментът, който Министерството на енергетиката има, заедно с Министерството на енергетиката и Министерството на финансите, е да подготви една наредба за намаляване на тежестта върху бизнеса по отношение на разходите от ВЕИ, заяви министър Петкова. И поясни, че тази Наредба е свързана с това цената на компонента, отнасящата се за таксата задължение към обществото и свързана с енергията от ВЕИ,  да бъде редуцирана с определен процент.

„Тази Наредба ние сме я разработили и сме я изпратили в ЕК за нотификация, тъй като това е държавна помощ, която ще се предостави на индустрията. Така, че след тази нотификация, цената за бизнеса рязко ще намалее, и то за бизнеса, който има право да се ползва от тази преференция“, коментира министър Петкова.

Още по темата

Идеята за фалит на НЕК с цел оздравяване на сектора

Министър Петкова коментира, че не може да приеме идеята на бизнеса за фалит на НЕК. По думите й подобна стъпка ще задълбочи допълнително проблемите в сектора и е неправомерна с оглед на енергийната сигурност на страната. 

Газовата връзка с Гърция

Министърът на енергетиката коментира и развитието на преговорите по изграждането на газовата връзка с Гърция, като изрази надежда до 15 ноември да има инвестиционно решение по проекта.  Тя посочи, че проектът е от изключителна важност не само за двете страни, но и за Източна Европа като цяло. Енергийният министър допълни, че почти всички въпроси са изяснени, като остават само две теми за дискусии, които са по-скоро технически.

Какво още каза министър Петкова може да видите и чуете от видео файла тук.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма