Проф.Тасев: Енергийната борса няма да свали цените на тока изведнъж

Трябва да се понесе тежестта чрез динамичната добавка „задължение към обществото”, посочи той

04.10.2015 | 16:39 Редактор: Мариета Иванова
Проф.Тасев: Енергийната борса няма да свали цените на тока изведнъж

Енергийната борса няма да свали изведнъж цените на тока, стана ясно от думите на енергийния експерт проф. Атанас Тасев пред Агенция Фокус. Той подчерта, че след задействането на енергийната борса цената на електроенергията ще падне, но за крайния потребител едва ли ще има разлика.

„Резултати в смисъл, че изведнъж ще паднат цените няма да се случат, защото финансовата тежест, която до края на преференциалния период е около 13, 5 милиарда лева трябва да я понесем”, коментира той.

От думите му стана ясно, че това, което ще се променя е, че ще понесем тази тежест чрез динамична добавка „задължение към обществото”.

„В сектора на префернциалните цени нищо не се променя, само се трансформира от статика в динамика”, допълни проф. Тасев.

Той изтъкна, че постепенно цената ще върви надолу, но и изтъкна, че няма да отпадне добавката. По думите му таксата „задължение към обществото” ще расте в бъдеще.

„Няма как, тази парична маса за сектор възобновяеми и прочее от преференциална енергетика трябва да бъде събрана. Затова цената на електроенергия ще падне, но общо за крайния потребител – едва ли”, изтъкна още проф. Тасев.