Неустойки за земеделците при забавени европроекти

Директорът на ДФЗ настоява за ясно разписване на изкуствените условия, при които може да бъде отхвърлен проект

29.09.2015 | 14:37 Редактор: Мариета Иванова
Неустойки за земеделците при забавени европроекти

Земеделските производители ще дължат неустойки, ако спечелят проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 и не започнат навреме работа по тях. Това стана ясно от думите на директора на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов, цитиран от Investor.bg. 

Санкцията обаче няма да се налага, ако до 6 месеца от сключването на договора фермерите информират ДФ "Земеделие", че няма да се справят с изпълнението. 

Порожанов поясни, че целта е фермер, който например не е намерил финансов ресурс, да се откаже навреме, за да се освободи веднага бюджет за следващ прием. Досега практиката беше земеделците да искат удължаване на сроковете и в момента Фондът е затрупан със заявки за плащане, тъй като проектите се изпълняват в последния възможен момент.

Директорът на Фонда съобщи още, че ще се наложи законодателно да бъдат дефинирани изкуствените условия, при които разплащателната агенция ще има нормативно основание да отхвърля проекти. 

По мярката за инвестиции в стопанствата например са били подадени проекти с разделени овощни градини, къщи за гости или фотоволтаични паркове, даде пример той. И досега Фондът е отхвърлял подобни проекти, но често губи заведените от кандидатите дела в съда.

Затова Порожанов настоява да бъде ясно разписано какво е изкуствено условие.

Още по темата може да четете на Investor.bg.