Защо спадът в безработицата във Франция не е много добра новина

Никола Бузу, основател на Asteres

27.08.2015 | 15:09
Защо спадът в безработицата във Франция не е много добра новина

Безработицата във Франция леко се понижи с 0,1% през второто тримесечие през юли, съобщи Министърът на заетостта в сряда, 26 август 2015. Броят на безработните е намалял с 1900, но безработицата остава изключително висока в страната. Над 3,5 млн французи са без работа.

Социалистическото правителство в Париж залага на две ключови реформи за намаляване на безработицата.

Серията от реформи цели отварянето на френската икономика, традиционно смятана за една от най-затворените в ЕС.

Втората реформа, наречена Пакт за отговорност е споразумение между едрия бизнес за създаване на работни места срещу данъчни облекчения във втората най-голяма икономика на Еврозоната.

Намаляването на данъците на работодателя за заплатите, които плаща обаче срещна съпротива сред синдикатите и лявата фракция на управляващата партия, която твърди, че това не означава повече работни места.

Основната работодателска организация във Франция, Medef поиска още реформи на трудовия пазар във Франция.

Никола Бузу, основател на Asteres коментира от Париж последните данни за заетостта във Франция.


Никола Бузу, основател на Astere: Не, това е стабилизиране. Както знаете, нямаме никакъв ръст за второто тримесечие във Франция. Трудно е да имаме спад в безработицата. Има две причини за безработицата. Първо имаме краткосрочни причини - това се дължи на лошата икономическа ситуация. Имаме и структурни причини - трудовият пазар не функционира. Затова ни трябват реформи, но реформи не се правят и ще бъде трудно да получим реален спад на безработицата в близко бъдеще.

 

Още по темата

Вярвате ли, че целта на президента Оланд да постигне обрат в тренда до края на мандата си ще се сбъдне?

Може би трендът ще бъде обърнат преди края на мандата му. Но това няма да се дължи на политиката, а на сегашната икономическа ситуация. Правителството направи реформи - трябва да е ясно, че нещата във Франция вървят напред.

Направихме Пакта за отговорност, това е вече ок. Направихме данъчния кредит за работни места - това е добре. Имаме рязко опростяване на резулациите и целта е те да намалеят още повече.

Тази политика е добра, но не сме обърнали внимание на проблема с трудовия пазар. Ще бъде много трудно да получим реален обрат на кривата на заетостта.

 

Да говорим за Китай - как тълкувате тези пазарни турбуленции и вярвате ли, че събитията на пазара ще се отразят на реалната икономика?

Да, ще се отразят. Проблемът на пазара е симптоматичен. Но реалният проблем е забавянето в Китай. Това ще се задържи. Забавянето на Китай има две измерения. Първо, Китай бе воден от количествен ръст от 30г. Имаше много делокализации от западните страни към Китай, имаше огромна миграция от провинцията към големите градове в страната.

Това създаде ръст, но той свърши. Сега Китай трябва да се насочи от количествения модел към модел, основан на иновациите. Но страната не прави 10-12% ръст годишно. Ако осигурява 4-5%, това е пак добре.

 

Икономическите предизвикателства на Франция, според Medef

 

Още по темата

Западните страни не бива да разчитат повече на Китай за ръст, така ли?

Ще има ефект. Забавянето на Китай ще им се отрази. Косвено. Но трябва да е ясно, че Китай е вероятно най-голямата икономика на света. Зависи как изчислявате тежестта на една икономика, но може би е най-голямата. Когато Китай се пренасочва от 10% ръст към 4% ръст, това се отразява на глобалния ръст и на ръста в Еврозоната. Затова мисля, че ще имаме последствия във Франция. Не огромни. Ние прогнозираме 1% ръст за страната. Смятам, че ефектът би могъл да е 0,2-0,3% от ръста. Не е много, но е чувствително.