Икономическите предизвикателства за Франция

Жан Паскал Трикоар, CEО на Schneider Electric и Брюно Лафон, съпредседател на Lafarge Lafont

27.08.2015 | 15:41
Икономическите предизвикателства за Франция

Най-новите данни за заетостта и ръста във Франция за второто тримесечие съвпаднаха с ежегодната среща на основното лоби на работодателите в страната, Medef, които насотяват за още тредови реформи. Вицепрезидентът на Мedef Жофроа Ру дьо Безийо каза, че очаква данъчните облекчения, които според него ще помогнат през 2016 безработицата да намалее, но добави, че правителството трябва да представи още доказателства за желанието си да помогне на френския бизнес, съобщава France 24.

Коментар от Париж на Каролин Конан, Bloomberg, както и на Жан Паскал Трикоар, CEО на Schneider Electric и Брюно Лафон, съпредседател на Lafarge Lafont

 


 

Още по темата

Тук определено има известна тревога сред френските компании за Китай, въпреки че много от тези, с които говорихме очакват турбуленциите да останат краткосрочни. Те все още смятат, че Китай ще остане голямата възможност в следващите няколко години. Всъщност 9000 френски компании присъстват в Китай.

Голяма част от големите френски компании се възползваха от ръста, който имаше преди няколко години за компенсиране на забавения ръст у дома.

Говорих с една компания, която има силна експозиция в Китай - Schneider Electric. Това е един от глобалните лидери в производство на електрооборудване. През юли те трябваше да си намалят прогнозата за 2015 заради Китай, заради спадналото търсене от строителите там. Затова попитах Жан Паскал Трикоар, главен изпълнителен директор на Schneider Electric как тълкува спада в Китай. Да го чуем:

 

"Компании като нашата, когато гледат в средносрочен и дългосрочен план, виждат Китай като страна, която има още да расте и има нужда от нашите технологии. Има голяма нужда от още решения от Schneider Electric В краткосрочен план има известна промяна в пазара. Трябва да се адаптираме", каза Жан Паскал Трикоар, CEО на Schneider Electric

 

Директорът на Schneider Electric не бе готов да осъвремени насоките за 2015, въпреки че насрещните ветрове в Китай са по-силни от очакваното в началото на годината. Той каза, че това е "новата нормалност" в Китай. Каза, че е нормално да виждаме корекция, защото вървим към икономика, по-малко водена от експозицията и повече от иновациите и е нормално да имаме краткосрочни корекции в Китай.

 

Още по темата

Едва преди година имахме много оптимизъм на конгреса на Medef. Тогава имаше промяна в правителството, тогава дойде този млад, нов и динамичен бивш банкер - министърът на икономиката, Емануел Макрон.

Една година по-късно - какво мислят работодателите за изминалия период? Те смятат, че има някакви реформи, които Макрон е прокарал. Например закона за заетостта, който позволява на повече магазини да остават отворени в неделя. Това либерализира някои сектори.

Мнозина работодатели обаче смятат, че промените не се правят достатъчно бързо. Попитах Брюно Лафон, съпредседател на най-големия производител на цимент, Lafarge Lafont какво мисли за тези промени и дали е доволен от работата на правителството в последните 12 месеца.

"Основната промяна във френската икономика е подновяването на ръста, да бъде направен бизнесът по-динамичен. Това се постига чрез максимално ниво доверие и стабилност в икономическите политики", каза Брюно Лафон, съпредседател на Lafarge Lafont.

 

За второто тримесечие във Франция имахме 0% ръст, но да не забравяме, че имахме 0,7% за първото тримесечие, което бе най-високият темп от 3г. Премиерът Валс каза, че ще продължи да предлага реформи и да намалява разходите през 2016. Целта му е да намали данъците за бизнеса до размер от 40 млрд евро до 2017.

Въпросът е дали това няма да е твърде късно? Защото 2017 е и годината на следващите президентски избори във Франция.