Животновъдите във Франция готвят протести

FNSEA се оплаква от руското ембарго, пише Монд

24.08.2015 | 17:30
Животновъдите във Франция готвят протести

Представителите на най-големия фермерски синдикат във Франция, FNSEA обещаха да докарат хиляда трактора в Париж на 3 септември, за да получат удължаване от правителството на спешния план, обявен през юли за решаване на кризата в сектора, съобщава АФП.

"Вярваме в работата, която ще бъде свършена до 3 септември" в сътрудничество с правителството, но за всеки случай в този ден ще има хиляда трактора в столицата - обяви Доминик Баро, генерален секретар на FNSEA, след среща в Елисейския дворец с президента, министър-председателя и министъра на земеделието на Франция.

 

Протестът ще се проведе само в Париж, в другите региони не се предвижда демонстрация, каза Баро. Делегации на фермерите ще бъдат приети в двореца Матиньон и в Народното събрание.

Президентът Франсоа Оланд "се ангажира да осигури конкретни отговори отще на 3 септември", каза ръководителят на синдиката Ксавие Бюлин, който поиска по време на срещата удължаване на плана за спешни мерки с 600 млн евро.

 

Според френските фермерски синдикати в сектора има нужда от инвестиции от 3 млрд евро за три години "за да може френското земеделие да намери изгубената си конкурентноспособност", увери Ксавие Бюлен в Journal Du Dimanche.

 

Още по темата

На 7 септември ще се проведе извънреден европейски съвет на министрите на земеделието по инициатива на френския министър Стефан Льо Фол. Синдикатите настояват "комисията да приеме изкупуването на мляко на прах и съхраняването му на цена от 2.60 евро за литър, спрямо 2.20 евро в момента", съобщава Льо Монд.

Що се отнася до руското ембарго, от което износът от Франция за Русия пострада, Бюлен настоя "Франсоа Оланд да преговаря".. "Не е справедливо земеделието да бъде наказано по политически причини. Ако Москва вдигне санкциите, още първата година 300 000 свине заминават на Изток".