ЕС обсъжда последствията от руското ембарго на храни през септември

По искане на Люксембург се провеждат неформални срещи по темата

18.08.2015 | 16:47 Редактор: Мариета Иванова
ЕС обсъжда последствията от руското ембарго на храни през септември

Затварянето на руския пазар за европейски млечни продукти „се усеща значително” на селскостопанския пазар в Европа, заяви говорителят на Европейската комисия Енрико Бривио, предава ТАСС.

Той отбелязва, че на 7 септември ЕС свиква среща за обсъждане на последствията от руското ембарго на храни за европейските пазари и за оценка на общата ситуация на тези пазари.

„На заседанието на Съвета на ЕС на ниво министри на земеделието на 7 септември ще бъдат разгледани последиците от руското ембарго за европейските пазари на свинско и мляко, и общата ситуация на пазара, която се усложни в последната седмица”, коментира Бривио.

Представителят на Европейската комисия подчерта, че по молба на Люксембург се провеждат неформални консултации по проблемите на селскостопанските пазари на европейските страни.   В момента Люксембург председателства Съвета на ЕС, а страната беше включена в списъка с наложено ембарго след решение на премиера Дмитрий Медведев от 13 август.

„ЕК е информирана за протестите на фермерите, в частност – във Великобритания, заради ситуацията на млечния пазар. Руското ембарго не е единственият фактор, който влияе на ситуацията, която се намира под  натиск на външни фактори. Но липсата на руския пазар днес се усеща значително. Ситуацията на пазара остава волатилна, но като цяло ЕК оценява положително перспективите пред европейския аграрен сектор,” коментира Бривио.

От пресслужбата на Европейската комисия са посочили, че нямат информация за общите загуби на ЕС от руското ембарго. – „Такава статистика засега няма, ЕК следи ситуацията,” съобщават от ведомството.

Още по темата

По-рано днес от Руската главна прокуратура съобщиха, че разкриват гореща линия за сигнали за нерегламентиран внос на храни от страни, включени в списъка с наложено ембарго. От началото на август президентски указ разпорежда този тип храна да бъде унищожавана. В мотивите си от прокуратурата посочват, че внесените нелегално хранителни продукти може да са опасни за здравето на хората, тъй като не са преминали необходимите за целта проверки.

По данни на контролните органи в страната към 15 август са унищожени 871 това от санкционираната продукция.