Земеделците у нас ще заложат на евросредства

Идеята за регионалните тържища е изпълнима при по-добър контрол, коментира Ивайло Тодоров от Асоциацията на земеделските производители

24.03.2015 | 13:33 Редактор: Мариета Иванова
Земеделците у нас ще заложат на евросредства

Земеделците разчитат на европейски средства, „тъй като години наред виждаме, че държавата не може да се намеси“, коментира в ефира на Bulgaria On  Air изпълнителният директор на  Асоциацията на земеделските производители в България Ивайло Тодоров. Той посочи, че през годините от представляваната от него организация са предлагали редица работещи мерки и една от тях е схемата за училищен плод. Той подчерта, че трябва да има политическа воля за отстояване на интересите на родните производители.

Тодоров посочи, че наложеното руско ембарго влияе много силно негативно върху българските производители. - „А именно, тъй като влиза изключително агресивно продукция от Европа, и то субсидирана продукция на много ниска цена и българските производители са неконкурентоспособни“, заяви той.

По думите на Тодоров за производителите на плодове и зеленчуци през следващия програмен период се залага много добра мярка за подпомагане на декар.

По отношение на идеята за регионални тържища, Тодоров подчерта, че е необходим по-засилен контрол, тъй като дори и да има примери в тази посока към момента на тези тържища по думите му много често продават не местни производители, а търговци и то с вносна стока.

Той посочи още, че трябва да се засили контролът по границите при вноса на мляко. По думите му необходимо още държавата да обърне повече внимание на събираемостта на данъците си.

Вижте още от коментара от видео файла.