Франция и Великобритания създават съвместен център за борба с мигрантите

Двете страни ще подпишат споразумение за справяне с проблема

20.08.2015 | 12:08 Редактор: Ирина Георгиева
Франция и Великобритания създават съвместен център за борба с мигрантите

Нов команден и контролен център, под френско-британско ръководство, ще бъде създаден в Кале за справяне с нелегалната миграция, съобщи BBC. Центърът ще се бори с престъпниците, които се опитват да прекарат нелегално мигранти в терминала на Евротунела под Ламанша. 

Центърът ще бъде ръководен от двама висши офицери - един французин и един англичанин, които ще изготвят доклади, свързани с кризата, всеки за собственото си правителство. Според британското Вътрешно  министерство това ще позволи по-голямо сътрудничество между страните.

Новият център е част от ново споразумение между Великобритания и Франция за справяне с мигрантската криза. То ще бъде подписано на 20 август от британския вътрешен министър Тереза Мей и френския вътрешен министър Бернар Казеньов в Кале.

Други мерки, които се очаква да бъдат включени в новото споразумение са:

  • Разполагане на допълнителни френските полицейски органи;
  • Допълнително средства от страна Великобритания за охрана на терминала на Евротунела като - огради,  видеонаблюдение, осветление, инфрачервена технология за движение;
  • Ще се извършва редовен одит на сигурността, извършен от специализирани френски и британски полицейски екипи. Докладите им ще са в основата на всички подобрения;
  • Допълнително екипи и кучета ще се борят с нелегалната миграция;

Двете страни ще си сътрудничат заедно. Те ще се опитат да открият и премахнат контрабандните мрежи и наказателно ще преследват отговорните, заявиха от британското МВР.

Правителството на Великобритания вече е прекарало нова ограда в и около Кале на стойност 7 млн. паунда, но все още не са ясни други подробности за нея.

Според бившият генерален директор на британските гранични сили Тони Смит, съвместната британско-френската командна структура ще позволи на властите да съберат много повече разузнавателна информация за мрежите за контрабанда на хора,