ЕК: Светът е изправен пред най-тежката бежанска криза след Втората световна война

Европа трябва участва в решаването на проблема по цивилизован, европейски начин, смята еврокомисар Аврамопулос

14.08.2015 | 17:33 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК: Светът е изправен пред най-тежката бежанска криза след Втората световна война

Светът е изправен пред най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос по време на пресконференция в Брюксел, предаде БНР. По думите му Европа трябва участва в решаването на проблема по цивилизован, европейски начин.

Изявлението е направено само ден след извънредно заседание между гръцкото правителство и кмета на гръцкия остров Кос, където има повишение на броя нелегални мигранти. Забавянето на обработката на документите на пристигналите доведе до сблъсъци с полицията.

Междувременно между 100 и 500 мигранти на ден пристигат на друг гръцки остров Хиос. Местните там се притесняват за безопасността си и евентуалното пренасяне на заболявания от мигрантите.

"Имаме приток на мигранти вече от почти 2 години, а гръцката държава си затваря очите, като същевременно не среща нужната подкрепа от ЕС." - заяви кметът на остров Хиос.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е разговарял по телефона с върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, с когото е обсъдил усложнената миграционна обстановка в Гърция през последните дни на 14 август.