Гърция ще започне преговори с Тройката по новия спасителен план

Ханс Никълс, Bloomberg

27.07.2015 | 11:26
Гърция ще започне преговори с Тройката по новия спасителен план

Дали Гърция ще спази сроковете и ще получи ли Тройката достъп до всички ведомства в Атина, както поиска и кога ще отвори борсата в Атина - коментар от Берлин на Ханс Никълс, Bloomberg TV на 27 юли 2015. Никълс разговаря с Керълайн Хайд от студиото на Bloomberg в Лондон.


Още по темата

Наближават нови крайни срокове. По-важното е дали ще бъдат спазени и какво точно искаме да бъде постигнато.

Плащането на 20 август към ЕЦБ предизвиква много спорове. Миналата седмица имаше силен оптимизъм, че може би преговорите ще приключат преди 20 август. Това май обаче няма да стане, отчасти защото преговорите бяха забавени. Това са преговорите за 86 млрд евро - общия пакет.

Тройката е в Атина, трябва да започне заседание, но всъщност няма достъп до много важни министерства. Какво имаме в момента?

Забавянето се дължи на два фактора - първо, въпросът дали ще има допълнителен мостов заем. Някои от траншовете трябва да бъдат одобрени преди 20 август. Освен това нямаме никакво съгласие от страна на кредиторите.

Второ - май че кредиторите, Тройката, няма да получат достъп до всички сгради, където поискаха.

Тези две неща забавят процеса. Май преговорите ще започнат в края на седмицата. Но атмосферата не е показва, че правителството в Атина се кани да постигне бърз и лесен компромис.

 

Не са бързи, не са лесни, все едно говорим за Гърция. Но ще бъде ли отворена скоро борсата в Атина?

ЕЦБ трябва да разреши. Да, имаше предложение от гръцкото правителство да отвори борсата без ограничения. ЕЦБ не се е съгласила, според нейния говорител. Сега имаме министерско решение от Атина, което ще включва някои ограничения в търговията - за предпазване на банките.

ЕЦБ трябва да го одобри пак. Но май борсата днес няма да отвори. Да не забравяме, че утре става един месец от началото на капиталовия контрол. Борсата е затворена повече от месец. За да отвори, трябва да ЕЦБ да разреши