Следващият ръководител на МВФ няма да е от Европа

Заместникът на Лагарад ще бъде избран според заслугите му, коментира от ръководството на Фонда

25.07.2015 | 17:50 Редактор: Мариета Иванова
Следващият ръководител на МВФ няма да е от Европа

Следващият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) вероятно ще е от страните извън Европа. Това каза първият заместник управляващ директор на МВФ Дейвид Липтън пред ВВС, предава Investor.bg.

Според Липтън традицията европейци да оглавяват МВФ, а американци – Световната банка, е вече “въздух под налягане”, а когато дойде времето Кристин Лагард да напусне поста си, заместникът й ще бъде избран според заслугите му.

Кристин Лагард – бивш министър на финансите във Франция, оглави МВФ през 2011 г., след като предшественикът й Доминик Строс-Кан беше принуден да подаде оставка заради секс скандал.

Нейният петгодишен мандат изтича през следващата година, но тя беше цитирана да казва през миналия месец, че ще помисли за втори мандат, ако получи подкрепата на членовете на МВФ.

Въпреки че няма формално изискване ръководителите на МВФ да са от Европа, винаги досега институцията е била водена от европейци. Подобна е практиката и с ръководството на Световната банка – тя винаги е била водена от американец.