Гръцкото правителство е тийнейджър, който кара кола на лед: Ханке

Интервю на проф. Стив Ханке за CRI

30.06.2015 | 17:30
Гръцкото правителство е тийнейджър, който кара кола на лед: Ханке

Европейските лидери предупредиха гърците, че отхвърлянето на условията на кредиторите в неделния референдум би означавало напускането на Еврозоната от Гърция. Коментар на проф. Стив Ханке за китайското национално радио, публикувано на сайта му.

 

Още по темата

Гръцкото правителство обяви, че няма да плати на МВФ днес /30 юни 2015/. Ще има ли някакви непосредствени последици за това?

Проф. Стив Ханке: Непосредствени последици, които да видим днес просто ще са по-лоши от сега. Това означава много волатилност на пазара и инвеститорите ще се опитат да "дерискуват" позициите, които имат на пазара. Ще влязат в инвестиции, които са по-малко рискови, които са направят портфолиата по-сигурни.

 

Да, но май все още има една важна идея. Имаме пет дни до гръцкия референдум. Колко е спешен въпросът? Колко разделена е Гърция в момента?

Всеки ден, с наближаването на предложения референдум в неделя ще бъде много опасен. Много инциденти могат да се случат. Това е като да оставиш тийнейджър да кара кола с висока скорост на заледен път. Не знаеш къде отива колата. Но може да стане катастрофа.

 

Но честно ли е да се сравнява гръцкото правителство с тийнейджър?

О, да напълно честно е. Сегашното гръцко правителство по идеология е форма на комунизъм - троцкисти или болшевики. И са напълно некомпетентни. Много са некомпетентни. Дори не знаем дали ще има референдум. Не знаем дали са достатъчно уверени, за да направят референдум. Не знаем и дали имат пари да го финансират, защото ще струва над 100 млн долара. Не знаем дали имат тези пари.

 

Но те решиха да проведат референдум на 5 юли, което е в неделя.

Да, те обещаха много неща, а не са направили нищо. Така че не знаем дали ще направят референдум и ще го завършат. Няма яснота и по въпросите, на които избирателите ще отговарят. Така че е много мъглява ситуация. Затова аналогията с тийнейджър, който кара по заледен път е напълно подходяща.

 

Разбирам какво имате предвид. Видяхме Ципрас, който дава сигнали, че ще подаде оставка, ако резултатът от референдумът е ДА. Каква е вероятността от това?

Не мога да прогнозирам изхода от мъгляви избори като тези. Май резултатите ще бъдат много близки. При това не е ясно за какво ще гласуват избирателите. Така че е много трудно да се прогнозира резултатът. Мисля, че гръцкото население е толкова объркано в момента, че не е ясно дали разбират дори какво става.

Затова нямам прогноза. Като икономист само знам едно: правителството в Гърция се опитва да унищожи банките в Гърция с политиката си и го правят. Банките са затворени. Те произвеждат 85% от парите и кредитите в Гърция. Този двигател е спрян. Знаем, че депресията в Гърция ще се влоши. Без значение от резултата на референдума, ситуацията ще се влоши икономически.

Проблемът е, че когато всеки, който получава субсидии като голяма част от населението на Гърция, ако някой иска да ги спре, да ги вземе, разбира се, има писъци. Това става в Гърция. Гърция е субсидирана от Европа откакто е влязла в Еврозоната през 2001. Сега имат огромна външна финансова помощ - най-голямата в историята. А пък гръцкото правителство иска дори още по-голяма субсидия. Затова е част от населението пищи. Те не искат да им вземат субсидиите.

 

Но европейските лидери предупреждават Гърция, че ако не изпълни условията на кредиторите, ще напусне еврото. Колко сериозно ще бъде това?

В момента ЕС има малък избор, защото ако продължават да финансират Гърция и ако МВФ продължи да плаща на Гърция, това ще създаде опасен прецедент. Ще означава, че целият европейски проект ще експлодира. Защото после всеки ще иска субсидии от Брюксел. Италия ще поиска, Португалия ще поиска и т.н. Испания - също ще поиска. И това ще предизвика парализиране на европейския проект.

Затова позицията на Брюксел е следната: те разбират, че не могат да продължават да субсидират Гърция с 11 млн души и да имат възможен и надежден европейски проект.

 

От друга страна обаче германският канцлер Ангела Меркел остави вратата отворена за гръцкото правителство да преговаря с кредиторите. Дори и след референдума. Меркел изглежда отстъпва от твърдата си позиция отпреди - съгласен ли сте? И защо?

Тя отстъпва от позицията си, която според мен не беше много строга. Смятам, че тя е непостоянна. Един ден е разгорещена, на другия ден е ледена. Сега е оставила вратата леко отворена, което дипломатически сигурно е правилно. Но виждам нейната позиция като нестабилна.

 

Колко важна е позицията й?

Много е важна. Германия е важна страна. Единственият кредитор, който остава твърд е МВФ. И причината за това е, че те вече надхвърлиха границите спрямо Гърция. Най-голямото удължение за една страна, която някога е вземала пари на заем от МВФ бе направено за Гърция. Кредитът за Гърция сега е 3200 процента над квотата. А границата за МВФ е 600%.

МВФ почти няма избор, защото вече са им дали много повече пари от нормалното. Затова МВФ има много ясна позиция. Те не могат да им дадат повече пари, освен ако гърците не обещаят да проведат някои от тези реформи. Проблемът е, че Гърция не прави реформи и европейците и МВФ не вярват на гърците. Това означава, че единственият начин да постигнат сделка с кредиторите е ако гърците дадат нещо предварително. Те не могат повече да обещават да направят нещо утре, а трябва да го направят днес.

 

Но ако Меркел отстъпва, ще има ли още преговори?

Не знаем, наистина. Смятам, че дните до референдума в неделя са изключително опасни и несигурни. И всъщност не знаем какво ще стане. Не знаем какво ще стане по улиците на Атина.

 

Как тогава очаквате пазарът да реагира в следващите дни?

Негативно. Ще се насочат към безопасни активи, далеч от рисковите активи.