Доверието в Ципрас е ракзлатено: Панайотарея

Елени Панайотарея, Hellenic Foundation for EU and Foreign Policy

30.06.2015 | 16:50
Доверието в Ципрас е ракзлатено: Панайотарея

Доверието в Ципрас е ракзлатено, казва от Атина Елени Панайотарея, Hellenic Foundation for EU and Foreign Policy. Панайотарея разговаря с Гай Джонсън от Bloomberg TV.

 

Ципрас каза, че това няма да бъде вот за членството на Гърция в Еврозоната. Ангела Меркел, Жан-Клод Юнкер и останалите казаха, че е точно това. Кое от двете е вярно?

Бих казала, че това е вот за членството в Еврозоната. Гърците трябва да си помислят много внимателно, преди да гласуват. Ципрас обеща, че ще запази Гърция в Еврозоната и че ще постигне по-добро споразумение. Сега изглежда, че той не е успял и в двете.

 

Още по темата

Той каза, че това ще засили гръцката тактика в преговорите. Използва този референдум като тактика в преговорите. Използва и гръцката демокрация с тази цел.

Да, проблемът е в това, че доверието към него се срина напълно. Защото той стана сам от масата на преговорите, когато бе много близо до постигане на споразумение. И неговото предложение бе много подобно на кредиторското предложение. Едва ли има много хора, които ще го чакат да се върне в преговорите, освен ако не направи първата крачка. Ние всички се надяваме, че разумните хора и разумът ще надделее.

 

Снощи имаше 10-12 хиляди души на площада, които подкрепиха правителството. Тази вечер ще се проведе митинг против правителството. Според вас как ще развият нещата около вота?

Мисля, че резултатите ще са много близки, защото напрежението е много голямо. Определено има проблеми с гръцката програма. Определено имаше пропуски. Програмата не успя. Но има и проблеми с Гърция. И все пак няма ясна представа какво трябва да направи Гърция. Има силно разделение в гръцкото общество. Вероятно ще имаме много близки резултати.

 

Да приемем, че не стане както иска Ципрас. Къде ще се окаже Гърция тогава? Ще има ли правителство на националното единство? Или пък кабинет на Нова демокрация? Какво ще стане? Защото някой ще трябва да продължи да преговаря.

Знаем, че правителството няма интерес от създаване на коалиция на националното единство. Така че проблемът с парламентарното мнозинство на правителството е кой ще направи крачката. Как ще мине преходът от правителство, което има мнозинство към коалиционно правителство. Особено когато много хора казват, че това противоречи на гръцката демокрация. Не искат повече технократи да управляват страната.

 

Това ще постави Гърция в много трудна ситуация. Къде сме тогава? Напълно невъзможно ли е за Гърция да се върне и да преговаря или трябва просто да се върне и да каже ДА или НЕ? Приемаме или не приемаме. Приключиха ли преговорите?

Поне от гледна точка на кредиторите май всичко свърши. Има ново предложение, както каза Юнкер вчера. Ако гръцкото правителство иска да се върне, ще трябва да положи усилия. Но определено трябва да направи първата крачка и да се върне на преговорите. Не виждаме никакво желание за това. Много странна ситуация. Бог знае как ще се реши.

 

Какво мислите за това, че банките са затворени? Това променя ли обстановката? Определено хората говорят за това, когато мислят за бъдещето на страната.

Да, това е важно. Домакинствата и бизнесът са в пълна блокада. Не могат да вземат нито едно дългосрочно решение за бъдещето си. Това ще накара всеки добре да си помисли. Същевременно има много силна риторика, че всичко това е грешка на  кредиторите. И все повече хора подкрепят това мнение. Невероятно.