За морската индустрия няма значение дали Гърция е в еврозоната: Хохбърг

Оливие Хохбърг, директор Antares

30.06.2015 | 16:26
За морската индустрия няма значение дали Гърция е в еврозоната: Хохбърг

За морската индустрия няма значение дали Гърция е в еврозоната, казва Оливие Хохбърг, директор Antares. Той говори в Атина с Гай Джонсън от Bloomberg TV на 20 юни, когато в полунощ изтича крайния срок за погасяване на 1,6 млрд евро към МВФ и на фона на все по-голямата вероятност от излизането на страната от Еврозоната.

 

Още по темата

Оливие Хохбърг, директор Antares: Успяхме и ще успеем. Морският бизнес е международен. Инвеститорите не са непременно с нас заради Гърция. Няма нищо общо с Гърция. Фактът, че Гърция наема около 30 000 души в морската индустрия, а тя е голям компонент в гръцкия БВП, я прави "гръцка".

Гърците исторически са много добри моряци. Повечето американци, които работят в морския бизнес си сътрудничат с гръцки корабособственици. Но като цяло бизнесът е международен. Все още вярваме, че ще се справим.

 

Голям дял има в БВП, но малък в данъчните постъпления. Тревожно ли е, че двете цифри са несъвместими или ще бъде оказан натиск от фискална страна?

Оливие Хохбърг, директор Antares: Може. Никога не се знае с правителството. Някои данъци на корабните компании вече бяха повишени в последните няколко години. Но винаги има една фина линия, която не може да бъде пресечена. Защото това е международен офшорен бизнес. Много подвижен и затова..

 

Като гледате какво става тук от гледна точка на една корабна компания, какви операции, брегови операции биха напуснали Атина? Казахте, че морският бизнес е много мобилен. Кои дейности са напуснали Атина и Гърция?

Оливие Хохбърг, директор Antares: Практически имаме екипи, които работят по различни аспекти на дейността - техническа, търговска, мениджмънт. Това са хора, които работят за компанията в един офис. Той утре може да бъде преместен в Хонконг, Германия.. Навсякъде.

 

Има ли значение? Споменахте в първия си отговор - има ли значение дали Гърция е в еврозоната? Има ли значение за ежедневните ви операции дали работите в евро или драхми? Сигурно повечето ви разходи са в долари.

Оливие Хохбърг, директор Antares: Няма значение. За нас няма значение. По-голямата част от бизнеса е в долари. Известна част - в евро, но повечето в долари, така че няма значение за нас дали Гърция използва еврото като валута. Има значение от гледна точка това, че Гърция се връща към драхмата и това може да се отрази на страната. Това ни касае.

 

Да, стабилността.. Казвате, че около 20-30 хиляди души работят на брега. Вие наемате около 8 хиляди. Трудно ли е при тази среда? Трудно ли се наемат добри работници?

Оливие Хохбърг, директор Antares: Това е прекрасна страна за живеене. Самият аз съм чужденец, който е дошъл да живее тук преди пет години. Има такъв потенциал! Мисля, че ако искате да привлечете хора, квалифицирани кадри, които в момента за съжаление не са много и ние сме докарали чужденци. Това е прекрасна страна, която предлага много, с много високообразовани хора. Въпрос на личен избор е. Някои компании като нас - понеже бизнесът е мобилен и много гъвкав, можем да привлечем всякакви хора. Но някои други компании като финансови компании, банки например те сигурно се затрудняват.

 

Още по темата

Какво очаквате в следващите няколко дни? И какви срокове имате за решенията, които вземате в компанията? Ще чакате ли да видите какво става до края на седмицата? С референдума и неизвестността какво следва после? Как изглеждат нещата от лична гледна точка и от гледна точка на бизнеса ви?

Оливие Хохбърг, директор Antares: Лично за мен е трудно да кажа какво ще стане. Според мен всичко е поставено на масата. Не е ясно. В края на краищата екип от политици се държат като каубои от самото начало. Дойдоха и не взеха решенията, които трябваше от името на народа. Те поставиха избора пред хората.

Накрая бабата ще отиде при урните в неделя, ако се проведе в неделя, за да отговори на въпрос, който не разбира. Никой не знае какво ще стане.

Мисля, че ефектът за тази страна ще бъде огромен. Ефектът върху икономиката също е неизвестен, защото това е без прецедент. Излизането от Еврозоната не е било правено досега. Икономистите казват, че Гърция е капчица в океана на глобалната икономика, но аз се тревожа от ефекта, от заразяването, което в момента пазарите оценяват доста скромно. Но честно казано не знам. Нямам представа. Това ме плаши. Икономически сигурно ще има последици за морския транспорт и очевидно ще е пряк.