Излизането на Гърция от еврото й дава шанс да расте: Стейн

Габриел Стейн, директор Asset Mgmt Oxford Economics

30.06.2015 | 13:17
Излизането на Гърция от еврото й дава шанс да расте: Стейн

Кажете ни какво мислите за Гърция. Има редица възможности, за които можем да говорим. Отдавна посочвате други случаи, в които страни са излизали от валутни съюзи. Според вашия анализ нещата не са така лоши, както други посочват. Така ли мислите още?

Габриел Стейн, директор Asset Mgmt Oxford Economics:  Точно така. Валутните съюзи се развалят постоянно. Над 70 са се разпаднали след Втората световна война. Освен ако не започне гражданска война или промени от сорта на преход от планирана икономика към пазарна, има загуби. Но няма нужда да е погром.

Вижте няколко разпада, в които няма колапс. Чехословакия. Словашкият БВП падна с 4% в годината, а две години по-късно бе по-висок от преди да излязат от валутния съюз. Великобритания и Ирландия. Не вярвам някой да е усетил нещо, когато Ирландия излезе от валутния съюз с Великобритания през 1979.

Вижте. Ситуацията в Гърция е по-зле и ще има загуби. Но спомнете си, че Гърция вече изгуби почти 25% от своя БВП. Ще има още загуби, но поне излизането от еврото - а те може би изобщо не трябваше да са там, но е късно за това - това поне ще даде на Гърция възможност да се върне към растеж и да го направи при условия, които са благоприятни за вътрешната ситуация.

Това не означава, че няма да има икономии в бъдеще. Те все още имат нужда от структурни реформи. Но почти сигурно е, че ако излязат ще е по-леко, отколкото ако останат.

Няма да е бедствие, както говорят хората. Най-голямата опасност при излизането на Гърция е, че се нарушава едно табу - че не можеш да изоставиш еврото. Това много пъти сме говорили.

 

Още по темата

Заместник-председателят на федералния съвет по финанси в Германия, депутат от CDU-CSU - каза тази сутрин, че Европа ще излезе по-силна от гръцката криза. Вие също посочвате позитиви от излизането на Гърция за самата нея. Но кое ще направи Европа по-силна? Кои възможности за Гърция ще направят Европа по-силна?

Габриел Стейн, директор Asset Mgmt Oxford Economics: Най-важното е, ако Гърция остане, вероятно ще се върнем отново към този въпрос след време и ще кажем, че еврото е било изправено пред огромно предизвикателство и го е преодоляло. Смятам, че ако Гърция излезе, ще видим многостепенна реакция.

Първата ще бъде това, което имахме вчера: пазарите ще паднат, ще кажем, че това е катастрофа, а после много бързо, за ден-два, ще имаме хора, които ще кажат: я вижте, ние се отървахме от тях и вече няма нужда да говорим само за Гърция. Вече няма да влизаме от една криза в следващата и ще можем да се насочим към други проблеми. И вероятно ще открием, че цените отново ще се повишат.

 

Ами ако цените паднат в други периферни страни?

Габриел Стейн, директор Asset Mgmt Oxford Economics: Това ще се случи. Тези, които ще пострадат ще бъдат сигурно Португалия и Италия, вероятно дори Испания, където политиката, а не икономиката решава по рисковите премии по облигациите или опасността от политическо заразяване. Сигурен съм, че това ще стане. Но в следващата криза, когато някой попита кой е следващият.