Протест в Атина и подкрепа за правителството на Алексис Ципрас

Ципрас призова гърците да отхвърлят сделката с кредиторите

30.06.2015 | 11:07 Редактор: Ирина Георгиева
Протест в Атина и подкрепа за правителството на Алексис Ципрас

Около 20 000 души демонстрираха на 29 юни вечерта по улиците на Атина и Солун против най-новото предложение на международните кредитори за отпускане на пакет помощи за Гърция и обвиниха кредиторите, че шантажират Гърция, предаде БТА, позовавайки се на информационните агенции.

"Животът ни не принадлежи на кредиторите." - пишеше на транспарантите, носени от демонстрантите, мнозинството от които подкрепят премиера Алексис Ципрас.

Скандирани бяха лозунги за "достойнство, демокрация и живот", "Не на нови меморандуми, не на икономиите, отпишете дълга, животът ни принадлежи".

Демонстрантите заявиха, че ще се отзоват на призива на Ципрас да гласуват с "НЕ" на референдума на 5 юли на последния договор с кредиторите, въпреки опасността това да изведе страната от еврозоната.

Ципрас, който по-рано призова гърците да гласуват против предложението на кредиторите, заяви, че това не означава задължително напускане на еврозоната.

Икономистите, както и европейските партньори на Гърция обаче казват, че премиерът подценява тази опасност. Коментирайки протеста в профила си в Twitter премиерът заяви, че реакцията на хората му дава сила, предаде агенция МИА.

Ако мнозинството гърци отговорят с "ДА" и приемат предложението на кредиторите, това би довело до натиск върху Ципрас да подаде оставка, би отворило врата към нови избори и възможно връщане към преговори с кредиторите, отбелязва Reuters.