Гръцкото правителство направи предложение за двугодишно споразумение

Не е ясно как ще отговарят кредиторите на новото предложение на Атина

30.06.2015 | 17:19 Редактор: Ирина Георгиева
Гръцкото правителство направи предложение за двугодишно споразумение

В опит да избегне изпадането в технически дефолт в последните часове преди изтичане на срока за плащане на вноската към Международния валутен фонд, гръцкото правителство е поискало да сключи сделка с Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за преструктуриране на дълговете си. 

Информацията е на Ройтерс и Bloomberg и по-късно бе потвърдена от пресофиса на премиера на Гърция Алексис Ципрас,пише Investor.bg

Според разпространения по електронната поща non-paper (неофициален документ, б. ред.) правителството на Ципрас е поискало трета спасителна програма. Пакетът трябва да осигури финансирането на страната през следващите две години и същевременно да предоставя начини за преструктируране (опрощаване на част) на гръцкия дълг. Подробности за детайлите на молбата обаче дългият седем реда документ не съдържа.

Предложението на Атина е под формата на писмо, адресирано към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и към Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност.

"Гръцкото правителство предложи днес двугодишно споразумение с Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ), чрез което напълно да покрие финансовите си нужди и паралелно с това да се преструктурират дълговете. Гърция остава на масата за преговорите", се казва в официалното съобщение. 

„От самото начало ние заявихме ясно, че решението за свикване на референдум не е краят, а продължаването на преговорите за по-добри условия за гръцкия народ“, се казва в становището на кабинета. „Гръцкото правителство ще търси до края жизнеспособно споразумение, за да остане страната в рамките на еврозоната".

До този момент официално лидерите на еврозоната отказваха да обсъждат каквото и да е ново опрощаване на дълга като част от сегашната помощна програма, но открито признаваха, че преструктуриране на дълга, вероятно под формата на удължаване на погасителните планове за текущите спасителни заеми, може да бъде част от преговорите за последваща програма. 

По-рано днес влиятелният вестник Kathimerini вече писа, че премиерът на Гърция Ципрас все пак ще вземе предвид и ще прегледа последното предложение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според Kathimerini предложението се преглежда от екип на гръцките власти, а обявена по-рано в Атина пресконференция, на която журналистите трябваше да бъдат информирани за последните събития около кризата, е отменена. Медията твърди, че Ципрас е склонен да „поеме протегнатата ръка“ и подготвя съответното писмо.

Журналистът на Financial Times Питър Спигел съобщи в профила си в Twitter, че негови източници опровергават твърдението, че Ципрас обмисля офертата на Юнкер, но добавя, че е възможно Атина да излезе с ново предложение в следобедните часове.