Меркел: Европа е изгубена, ако не можем да постигнем компромис

Ципрас поиска удължаване на спасителната програма за страната от колегите си от еврозоната

29.06.2015 | 15:56 Редактор: Мариета Иванова
Меркел: Европа е изгубена, ако не можем да постигнем компромис

Европа е изгубена, ако не можем да постигнем компромис, заяви германският канцлер Ангела Меркел в речта си по случай 70-ата годишнина от създаването на Християндемократическия съюз. Тя повторила още фразата, че ‘ако еврото претърпи неуспех, то Европа ще претърпи неуспех”, предава ТАСС и БТА.

Меркел изтъкнала още, че еврото е много повече от валута – „то е отражение на взаимното доверие в еврозоната. – „Именно поради това европейските принципи не бива да се нарушават,” коментира тя. - "Бихме могли да се откажем от тях за известно време. Бихме могли просто да се предадем. Само че аз бих казала, че това ще ни нанесе вреди в средносрочна и дългосрочна перспектива", посочи тя, имайки предвид ситуацията около гръцкия държавен дълг.

В същото време стана ясно, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас е изпратил писмо до премиера на Люксембург Ксавие Бетел, в което отбелязал необходимостта Еврогрупата да продължи финансовата помощ за Атина. Люксембург поема председателството на ЕС от 1 юли.

"Бих искал да помоля вашето правителство да преразгледа позицията си по въпроса (за продължаване на програмата за помощ на Гърция)", отбелязал в писмото Ципрас, като добавил, че се надява на положителен отговор и от министрите на финансите от еврозоната. Подобно решение според гръцкия премиер ще помогне за  постигането на общата цел - сключване на взаимноизгодно споразумение за осигуряване на финансова стабилност, което ще върне Гърция към растеж.

По информация на Financial Times, цитираната от БТА, Ципрас е изпратил подобни послания на всички свои колеги от еврозоната.

От понеделник 29 юни управляващите на Гърция обявиха, че гръцките банки ще останат затворени за седмица. На 30 юни страната следва да плати 1.6 млрд. евро дълг към МВФ. За 5 юли Гърция насрочи референдум за предложенията на кредиторите за реформи в страната.


 


1
0 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 8 години
Къде е трудното?Актуалната гръцка криза е резултат от сгрешена европейска парична система.С прекратяване на тази държавна грешка се преустановява опасността за сегашна дългова криза. Сигнализирай за неуместен коментар