Атина беше на сантиметри от споразумение с кредиторите: Московиси

Интервю на комисар Пиер Московиси за радио RTL

29.06.2015 | 14:00
Атина беше на сантиметри от споразумение с кредиторите: Московиси

Интервю на комисар Пиер Московиси за радио RTL на 29 юни 2015.

Целият свят чака изхода от кризата в Гърция. Борсата в Хонконг отвори с 4 процента спад, а в борсата в Шанхай - с 5% спад. Вярвате ли отново на възможно споразумение с Гърция?

Да. Да кажа първо, че Гърция още е част от Еврозоната. Тя е от 19 членове, а не от 18. И трябва да остане.

 

Още по темата

Иска ли?

Мисля, че иска.

 

Прави ли необходимото?

Ще има референдум в Гърция в края на седмицата. Това е демократично събитие, което трябва да уважим. Гръцкият народ държи съдбата в ръцете си. Трябва да отговори с да или не.

 

Имате ли съмнения?

Да, ще ви обясня. Не да отговори дали иска да е в ЕС, Еврозоната, а за реформите, които трябва да се направят, за да може гръцката икономика да стане по-конкурентна, да поеме напред, да се решат структурните проблеми, което ще позволи да стане икономика от Еврозоната.

Специфичното е, че правителството го насрочи и че поиска хората да гласуват с не. Бих желал господин Ципрас да ги призове да гласуват с да. Бих желал гърците да гласуват с да. Да има единодушие по реформите, които ще позволят на Гърция да остане в Еврозоната, да напредва и да уважава кредиторите.

Убеждението ми като преговарящ от името на ЕК - имаше две срещи на върха, четири срещи на Еврогрупата, прекарах двайсетина часа с Жан-Клод Юнкер, Марио Драги, Кристин Лагард, Йерон Дейселблум, с господин Ципрас. Оставаха ни няколко метра, няколко сантиметра до спорязумение. Трябва да продължим за да говорим. И вратата на ЕК е винаги отворена.

 

Още по темата

Но давате ли си сметка колко странни са думите ви, Пиер Московиси? Самият вие казахте, че правителството прави референдум, на който призовава да се гласува с не. Това е странно. Не е признак, че правителството сътрудничи.

Не го казвам аз. Това е гръцката позиция.

Искам слушателите ви да си дадат сметка, че това, което е заложено сега не е присъствието или отсъствието на Гърция в Еврозоната, а продължаването на реформата, която да позволи успеха му.

За да излезем, първо гръцките граждани да поемат отговорността и да кажат да..

 

А има ли преговори?

Ние говорим.

 

Няма да има до 7 юли, така ли?

Ние, ЕК, европейските институции ще преговаряме до петък в полунощ, когато Ципрас обяви референдума. Вратата ни е отворена. Ще ви дам един пример - става дума за повишаване на ДДС в хотелите на 23%.

В Гърция това е важна дейност. Казаха ни - не, ще го оставим на 13%.

Има маржове за преговорите, защото сме на последните метри, на сантиметри от финала.

Бих искал да остане отворен въпросът.

Юнкер ще говори на обед. Бих искал всички да се ангажират с този компромис.

Днес всички са замислени. Всеки би желал Гърция да остане в Еврозоната.

 

Цялото интервю е във видеото /на френски/

 

 


Pierre Moscovici : Athènes étant à "quelques... by rtl-fr