Георги Ангелов: Излизането на Гърция от еврозоната може да успокои инвеститорите

Икономистът не очаква пренасяне на кризата в съседни страни

29.06.2015 | 15:40 Редактор: Мариета Иванова
Георги Ангелов: Излизането на Гърция от еврозоната може да успокои инвеститорите

Не се очаква пренасяне на гръцката криза в съседни на Гърция страни, нито пък се наблюдава или се очаква подобно поведение на вложители в банки като това в Гърция, коментира пред БТА в икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов. Ако Гърция излезе от еврозоната, това може дори да успокои инвеститорите, смята той, цитиран от Investor.bg.

Гърция обяви банкова ваканция през тази седмица, а в неделя ще се проведе референдум за предложените от кредиторите мерки за реформи и бюджетни ограничения. Междувременно финансовите министри на държавите от еврозоната отказаха да удължат спасителната програма за страната и тя ще приключи на 30 юни.

По думите на Ангелов кредиторите на Гърция, особено Международният валутен фонд (МВФ), винаги са готови да помогнат на някоя страна в криза, но изискването при такива планове е да бъдат предприети реформи за стабилизиране на икономиката. Точно това гръцкото правителство не иска да предприеме, коментира икономистът.

Той отбеляза, че много други страни - Ирландия, Португалия включително и България, са изпадали в подобни кризи, сключвали са споразумение за предоставяне на помощи, провеждали са реформи. „Това е необходимо, за да могат парите на кредиторите да се върнат обратно. За съжаление Гърция не е склонна на реформи и парите там потъват като в черна дупка”, заяви икономистът.

Основният въпрос в краткосрочен план е какво ще решат гърците на референдума, посочи Ангелов. „Ако гръцкото правителство кара хората да гласуват против предложенията на европейските политици, то това ще означава, че Гърция трябва да излезе от еврозоната. Интересно ще е обаче дали гръцкото общество няма да удари един шамар на Сириза и да подкрепи европейското бъдеще”, посочи анализаторът.

Според Ангелов без реформи гръцката икономика ще бъде отрязана от финансиране и Гърция няма да има пари да извършва дори най-базовите си плащания - за пенсии и заплати.

Един от възможните сценарии е гръцкото правителство да въведе собствена валута. Тя ще бъде много нестабилна и слаба валута, тъй като Гърция е фалирала държава без валутни резерви, които да я защитят. Това означава, че въвеждането на нова гръцка валута ще доведе до хиперинфлация и до още по-голям крах за южната ни съседка, прогнозира Ангелов.

В отговор на въпрос как ще се отрази това на еврозоната и на еврото като валута, Ангелов коментира, че сега еврозоната е много по-силна, отколкото преди пет години, когато за пръв път се заговори за излизане на Гърция от еврозоната.

„Еврозоната се реформира за последните пет години, създаден беше спасителен фонд, нови фискални правила, което доведе до много по-голяма стабилност”, посочи икономистът. По думите му единствено Гърция прави изключение от тези промени и не отговаря на изискванията на еврозоната. Така в известен смисъл тя вече е изключена от много голяма част от това, което се случва в еврозоната.

Още от мнението на Георги Ангелов може да прочетете в Investor.bg.