Китай, САЩ и Индия ще бъдат трите най-големи икономики към 2050

Мексико ще изпревари Русия до 35 години, сочи прогноза на Economist Intelligence Unit

23.06.2015 | 16:42 Редактор: Мариета Иванова
Китай, САЩ и Индия ще бъдат трите най-големи икономики към 2050

Мексико и Индонезия ще изместят Русия и Италия сред десетте най-големи икономи в следващите 35 години. На първите три места за цитирания времеви период ще се наредят Китай, САЩ и Индия, сочи прогноза на Economist Intelligence Unit, цитирана от Bloomberg.
 
Най-гъсто населената държава в света ще изпревари САЩ най-рано през 2026 в номинален БВП в долари. Индия и Китай по отделно ще бъдат по-богати от всяка от следните пет държави- Индонезия, Германия, Япония, Бразилия и Великобритания.

Според критерия доход на глава от населението Китай се очаква почти да достигне Япония към 2050, и да бъде малко под половината от нивото на САЩ от 14% към 2014 г. Покупателната способност в Индия ще се повиши до около 24% от потреблението в САЩ от почти 3%, смятат от EIU. Азия ще формира около 53% от световният БВП към 2050, а европейският дял ще намалява, отчитат експертите.

С увеличаването на трудоспособната възраст на населението ще се наложи поглед към Африка и Близкия изток.
По-голямата част от Европа и Източна Азия ще запише спад в работната сила, като най-застаряващото население ще е в Япония с най-голям спад от над 25%. Китай и Южна Корея е възможно да изпитат 17 до 18% свиване на трудовите си пазари, докато за Гърция, Португалия и Германия се предполага свиване с над една пета, отбелязват от  EIU.

Масивното икономическо увеличаване в двата азиатски гиганта би трябвало да се случат с по-голямо политическо влияние.
„Предвид икономическата мощ на Китай и Индия, те ще имат все по-голяма роля в решаването на световни въпроси като климатичните промени, международната сигурност и световното икономическо управление,“ посочват от EIU. - „В средносрочен план това ще изисква по-голямо споделяне на световната сцена и по-специално с Китай и адаптиране на международните институции, за да им позволи да упражняват по-голямо влияние“.