Сингапурската икономика расте с повече от очакваното

Първото тримесечие на 2015 г. беше успешно за един от „азиатските тигри”

26.05.2015 | 11:12 Редактор: Велко Каменов
Сингапурската икономика расте с повече от очакваното

Ръстът в БВП на Сингапур за първото тримесечие на 2015 г. е 2,6% спрямо първото тримесечие на 2014, съобщава Bloomberg. Ръстът е по-висок от регистрирания през предходното тримесечие (2,1%) и очаквания от икономистите (2,2%).

Секторите на строителството, услугите, финансите и застраховането бележат ръст, като помагат за общата икономическа експанзия в Сингапур. Правителството на страната запазва прогнозата си икономиката на страна да нарасне с между 2 и 4% през 2015 г.

Сингапурската икономика разчита на износа и възстановяването в САЩ ѝ помага. САЩ е третият най-важен пазар за износителите от Сингапур. Освен това Китай увеличава стимулите, които да гарантират на страната достатъчен икономически ръст. Китай е най-важният пазар за сингапурските износители и стимулите там също ще помогнат.

Финансовият министър на Сингапур изтъква, че страната не може да разчита на възстановяване на икономическия растеж в  световен мащаб в дългосрочен план. Сингапур трябва да подобри производителността, да продължи с икономическото  преструктуриране и иновациите.