Георги Ганев: Ръстът може да е над 3%, ако конюнктурата навън още се подобри

Износът остава основният мотор на икономиката ни, стана ясно от коментара на икономиста

16.06.2015 | 17:20 Редактор: Мариета Иванова
Георги Ганев: Ръстът може да е над 3%, ако конюнктурата навън още се подобри

Икономическият ръст за годината може да е дори над 3%, ако конюнктурата навън продължи да се подобрява, коментира в предаването Invest/OR с водещ Свилен Колев икономистът Георги Ганев. Експертът подчерта, че от началото на годината българската икономика се представя по-добре в сравнение с други години. Той уточни, че все още не е ясно дали ставаме свидетели на реален икономически ръст и подобряване на производството или наваксване на изоставането от времето на „голямата депресия“.

„Всъщност и потреблението и инвестициите растат по-бавно, отколкото средния растеж, което означава, че тези 2% на годишна база са резултат от износа, а той е основно функция на търсенето в ЕС и по-малко на търсенето в трети страни“, коментира Ганев.

По думите му прогнозите на правителството, МВФ и Световната банка за ръста на икономиката са реалистични. Той допълни, че е нормално да има разминавания в очакванията с оглед на факта, че „това са точкови прогнози, като например 3.2%“. - „Истинските прогнози са в определен диапазон. Просто на различните модели, които различните институции използват, средата пада на различно място, но са в рамките на реалистично възможното“, коментира Ганев.

Вижте цялото интервю от видео файловете.