МВФ понижи прогнозите за ръст на световната икономика

Сериозен икономически спад за Китай и надежда за САЩ през следващите две години, очакват от финансовата институция

20.01.2015 | 08:43 Редактор: Мариета Иванова
МВФ понижи прогнозите за ръст на световната икономика

Международният валутен фонд понижи прогнозите си за растежа на световната икономика, съобщават световните агенции.

Въпреки ниската цена на петролa и добрите показатели на САЩ МВФ коригира надолу очакванията си за ръста на икономиката  в световен план за тази и следващата година с по 0.3% съответно от 3,5 и 3,7% при последната прогноза от октомври.

Данните на финансовата институция за ръста на световната икономика през 2013 и 2014 сочат повишение от 3.3%

Очакванията на МВФ за еврозоната за 2015 и 2016 са за ръст от 1,2 и 1,4 на сто и с  0,2 и 0,3 процента надолу спрямо последните прогнози.

Финансовата институция понижи прогнозите за следващите две години за Япония Германия, Франция и Италия. Последните очаквания за развитите страни са за ръст от по  2,4 на сто- съответно с 0,1 процента нагоре и без промяна в сравнение с предходните прогнози. Това да голяма степен се дължи на доброто представяне на Съединените щати, които са единственият светъл лъч на мрачната картина, представена от МВФ.

Най-голямата икономика в света ще нарасне с 3,6 на сто през тази (с 0,5 процента повече) и с 3,3 на сто (плюс 0,3 процента) през следващата година, отбелязва БТА.

МВФ намали прогнозите и за развиващите се страни и държавите с нововъзникваща пазарна икономика. Тази група ще регистрира през 2015 и 2016 г. икономически растеж от съответно 4,3 на сто (с 0,6 процента по-малко спрямо очакванията през октомври) и 4,7 на сто (с 0,5 процента по-малко).

По отношение на втората по-големина икономика- китайската, МВФ очаква  през тази година да се забави до най-ниското си ниво от четвърт век - 6,8 на сто (с 0,3 процента надолу в сравнение с последните прогнози).
При това спадът на темпото ще продължи и през 2016 г. - до 6,3 на сто или с 0,5 процента надолу спрямо предходните прогнози.

За Русия МВФ залага на рецесия от минус 3 на сто през тази година.

През октомври финансовата институция заложи на забавяне от  минус 3%.

През 2016 г. Русия ще остане в рецесия (минус 1 на сто икономически ръст при предишна прогноза от минус 2,5 процента).

МВФ понижи прогнозите си за икономическия растеж през тази и следващата година Латинска Америка и Карибите (и особено много на Бразилия), на Близкия изток и Северна Африка, както и на Африка южно от Сахара.

Финансовата институция очаква глобалният търговски обмен да нарасне през 2015 и 2016 г. съответно с 3,8 и 5,3 на сто (с 1,1 и 0,2 процента по-малко). МВФ понижи прогнозите си за инфлацията на потребителските цени в развитите страни (съответно 1 и 1,5 на сто или с 0,8 и 0,4 процента по-малко). За сметка на това МВФ повиши прогнозите си за инфлацията в развиващите се държави и нововъзникващите пазарни икономики (съответно до 5,7 и 5,4 на сто или с 0,1 и 0,2 процента повече).

Според МВФ световната икономика ще извлече полза от по-евтиния петрол и ниския курс на еврото и йената. Негативни фактори като по-слабите инвестиции и последиците от международната финансова криза от 2008 г. обаче ще натежат повече от положителните тенденции в последно време, предупреждава базираната във Вашингтон институция.

Според МВФ икономиката на еврозоната и Япония може да бъде белязана дълъг период от време от нисък растеж и инфлация.

Той прогнозира средна цена на петрола под 57 долара през тази и под 64 долара през следващата година.

МВФ призова правителствата и централните банки да продължат смекчената парична политика и структурните реформи, за да подкрепят икономическия растеж.

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Pitashtia
преди 9 години
Само след няколко месеца ще занижат още и после още . Световната икономика се държи над повърхността само защото се наливат пари, но потреблението не расте защото доходите не растат, а те не растат защото има голяма конкуренция на трудовият пазар. Дори безработицата в САЩ да падне под 5%, заплатите няма да мръднат защото американските работници се конкурират с целият свят . Така че дефлационният натиск ще се засилва с глобализацията и включването на нови страни , с растежа на производителността на труда, а неравенството ще продължи да расте , доходите да изостават и така до като се стигне до поредната криза . МБФ са *** оптимисти Сигнализирай за неуместен коментар