Мартин Шулц: Ако Гърция излезе от еврозоната, ще се лиши от европейско финансиране

Не може да излезеш от еврозоната, да не връщаш дълговете си и да очакваш парите от бюджета на ЕС, заяви председателят на Европейския парламент

21.06.2015 | 10:54 Редактор: Георги Стоянов
Мартин Шулц: Ако Гърция излезе от еврозоната, ще се лиши от европейско финансиране

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди чрез германския печат Гърция, че ако излезе от еврозоната, ще трябва да се откаже от фондовете и субсидиите на Брюксел, съобщава Франс прес.

Още по темата

"Не може да излезеш от еврозоната, да не връщаш дълговете си и да очакваш парите от бюджета на ЕС да продължават да текат", каза Шулц в интервю за неделния брой на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Той обаче подчерта, че ще направи всичко възможно да не се стига дотам. Подобно на много висши европейски представители досега Шулц  отказваше да допусне публично възможността Гърция да напусне еврозоната. Промяната в реториката става на фона на нарастващото напрежение около гръцкия въпрос преди извънредната европейска среща на върха в понеделник.

Гърция и кредитори й все още се надяват да постигнат  споразумение за "реформи срещу свежи пари", макар че преговорите са в задънена улица от пет месеца. В края на юни страната може да изпадне в несъстоятелност, все повече вложители изтеглят парите си от банките в Гърция, което поражда опасения от банкова паника.