Ангела Меркел иска сделка за Гърция преди срещата в понеделник

Само през изминалата седмица от гръцките банки са били изтеглени депозити за 4,2 милиарда евро

20.06.2015 | 12:10 Редактор: Георги Стоянов
Ангела Меркел иска сделка за Гърция преди срещата в понеделник

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че сделка между Гърция и кредиторите на страната трябва да бъде постигната преди извънредната среща на ЕС в понеделник, съобщава BBC.

В противен случай, на срещата няма да може да бъде взето решение, допълва тя.

Гърция разполага с по-малко от 2 седмици, за да сключи сделката, тъй като в противен случай рискува да пропусне плащане към МВФ в размер на 1,6 милиарда евро.

Още по темата

Съществуват и опасения за гръцките банки, след като стана ясно, че само през изминалата седмица от тях са били изтеглени депозити за 4,2 милиарда евро.

Близо 1 милиард евро са били изтеглени само в петък, съобщава финансовото издание Euro2day.

В петък Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри допълнителна извънредна подкрепа за гръцките банки. Размерът на допълнителното финансиране не е официално обявен.

Междувременно Русия обявим, че обмисля отпускането на заем за Гърция, ако Атина поиска такъв.

Ако Гърция неуспее да направи плащането си към МВФ в края на месеца, страната рискува да бъде изгонена от еврозоната и вероятно и Европейския съюз.

Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка казват, че няма да размразят спасителните фондове за Гърция, докато гръцкото правителство не се съгласи да проведе реформи.

Институциите настояват за пенсионна реформа,  увеличаване на ДДС и бюджетна консолидация, преди да отпуснат останалите 7,2 милиарда евро по изтичащата втора спасителна програма за Гърция – фондове, които бяха замразени през февруари.

Извънредната среща на лидерите на еврозоната ще се проведе в понеделник в Брюксел, след провала на преговорите в четвъртък.

„Искам да бъда пределно ясна за очакванията. На тази среща може да бъде взето решение единствено, ако има на какво да базираме това решение”, заяви Меркел в петък.

„Трите институции (ЕЦБ, МВФ и ЕК) трябва да преценят дали има на какво да базираме подобно решение. За сега обаче положителна оценка няма”, допълва германският канцлер.

Заради опасения за надигаща се банкова паника през последните дни се заговори за необходимостта от налагане на капиталови контроли в Гърция.

Общите плащанията на Гърция през юни възлизат на 6,74 милиарда евро, през юли на 6,95 милиарда, а през август на 5,7 милиарда.

За момента гръцкото правителство изплаща пенсии в размер на 16% от брутния вътрешен продукт на страната.