България сред страните от ЕС с най-голям ръст на тримесечна основа

Окончателните данни на Евростат потвърдиха 5-годишния връх в покачването на БВП на еврозоната

09.06.2015 | 14:57 Редактор: Мариета Иванова
България сред страните от ЕС с най-голям ръст на тримесечна основа

През първото тримесечие на 2015 година България е сред страните с най-голям икономически растеж в ЕС на тримесечна основа - 0,9 на сто спрямо 0,4 на сто през предходните три месеца, сочат данни на Евростат, цитирани от Investor.bg. Също с 0,9 на сто за цитирания период е нараснала и икономиката на Испания.

 

Сред държавите-членки на ЕС, за които има налични данни за първото тримесечие на 2015 години, най-бързо нарастващата икономика на тримесечна база е тази на Чехия (3,1%), следвана от Кипър и Румъния (по 1,6%). Намаления на БВП са отчетени в Литва (-0,6%), Естония (-0,3%), Гърция (-0,2%) и Финландия (-0,1%), показаха още данните на Евростат.

Последният доклад на Евростат потвърди, че икономиката на еврозоната е ускорила възстановяването си през първите три месеца на годината. Данните отчетоха 5-годишен връх на покачването на брутния вътрешен продукт (БВП) на фона на случващите се по същото време свиване в САЩ и рецесия в Япония, пише WBP Online.

Съвкупният БВП на 19 страни-членки нарасна с 0,4% на тримесечна база в периода януари-март след повишението с 0,3% от последните три месеца на миналата година. Окончателните данни съвпаднаха, както с междинната оценка, така и с прогнозите на анализаторите.

Това е най-добрият резултат от първото тримесечие на 2011 г. насам, когато бе отчетен ръст от 0,8%.

На годишна база пък икономиката на блока се разшири с 1% през отчетния период в сравнение с ръста от 0,9%, наблюдаван през четвъртото тримесечие на 2014 г. И тук окончателните данни съвпаднаха както с междинната оценка, така и с прогнозите на експертите.

За първи път от първото тримесечие на 2010 г. и четирите най-големи икономики в еврозоната отбелязаха ръст. Освен това за първи път от първото тримесечие на 2011 г. икономиката на валутния блок нарасна по-бързо и тази на САЩ, и от тази на Великобритания.

В последната си пролетна икономическа прогноза Европейската комисия ревизира нагоре очакванията си за растежа на блока и поясни, че прогнозира икономиката да нарасне с 1,5% през 2015 г., с 0,2 процентни пункта над предходната оценка. За България ЕК очаква ръст на икономиката от 1%. През есента на 2014 г. Брюксел прогнозираше, че българската икономика ще се разшири с 0,6 на сто през тази година.

През април Министерството на финансите (МФ) пък ревизира в посока нагоре прогнозата си за икономическия растеж през 2015 г. и вече очаква ръст от 1,4% при първоначалните 0,8%. Миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) се разшири с 1,7% – най-бързият растеж от две години насам.