1% ръст на българската икономика през 2015 очаква ЕК

Разширението на БВП ще остане под средното за ЕС в размер на 1,8%, сочат прогнозите

05.05.2015 | 13:57 Редактор: Мариета Иванова
1% ръст на българската икономика през 2015 очаква ЕК

Европейската комисия очаква икономиката на България да нарасне с 1 на сто през 2015 г., показва пролетната прогноза на експертите от Брюксел.

Обновената оценка изпреварва предишните очаквания на ЕК от есента на 2014 г. Тогава Брюксел прогнозираше, че българската икономика ще се разшири с 0,6 на сто през тази година, пише Investor.bg.

За 2016 ЕК прогнозира 1,3 на сто ръст при очакван 1% преди това.

Поглеждайки към Европейския съюз като цяло, от ЕК изтъкват, че благоприятните икономически условия оказват положително въздействие върху растежа в блока. Според прогнозата тези краткосрочни фактори ускоряват иначе умерения цикличен подем в ЕС.

Икономистите на Комисията прогнозират, че брутният вътрешен продукт на 19-те страни от еврозоната ще нарасте с 1,5% в сравнение с предишната оценка за разширение от 1,3%. Те също така прогнозират ръст в 28-членния ЕС в размер на 1,8% спрямо 1,7% в предходната оценка.

От ЕК изтъкват, че в подкрепа на икономиките на Стария континент действат едновременно редица фактори – все още относително ниското равнище на цените на нефта, стабилният растеж на световната икономика, продължаващото обезценяване на еврото, както и благоприятните икономически политики в ЕС.

Според Комисията провежданата от Европейската централна банка политика на увеличаване на паричната маса оказва значително въздействие върху финансовите пазари, като допринася за понижаване на лихвените проценти и очаквания за подобряване на условията на кредитиране. Като цяло неутралната политика по отношение на фискалната дисциплина, която се прилага в повечето страни от ЕС, също насърчава растежа. С времето се очакват и първите резултати от прилагането на структурните реформи и Плана за инвестиции за Европа, допълват от ЕК.

През април Министерството на финансите ревизира в посока нагоре прогнозата си за икономическия растеж през 2015 г. и вече очаква ръст от 1,4% при първоначалните 0,8%. Миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) се разшири с 1,7% – най-бързият растеж от две години насам.

За 2016 г. министерството очаква ускоряване на растежа до 1,7%, за 2017 г. – до 2,3%, а за 2018 г. – забавяне на ръста до 2,1%. Според МФ в следващите две години основен принос ще имат частното потребление и инвестициите заради подобряването на бизнес климата в страната и повишаване на кредитната активност.