Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Няма капацитет за изпълнение на програмата на кабинета: Иво Тодоров

24.01.2015 | 00:31
Няма капацитет за изпълнение на програмата на кабинета: Иво Тодоров

Иво Тодоров, председател на УС Асоциацията на българските износители  коментира програмата на правителството, влизането в еврозоната и експорта в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 23 януари 2015.


Програмата на правителството е доста всеобхватна, но за изпълнение изисква необходимите ресурси, с каквито администрацията не разполага, каза Иво Тодоров.

„Искрено се надявам да успеят, защото програмата е доста амбициозна, но трябва да я осигурят по някакъв начин“, каза Тодоров.

На 23 януари 2015 правителството публикува на сайта си програмата си за управление по време на мандата.

Тя поставя проекта Южен поток за свой приоритет, наред с влизането на България в еврозоната и данъчни промени.

Сериозни цели са заложени в инфраструктура: например завършване на магистралите.

Сериозни цели са поставени и в частта Правосъдие и съдебна система.

„Добре е и те да се изпълнят, защото гарантират на бизнеса една сериозна равнопоставеност“, каза Тодоров.

България е давана за пример, че съдебната система не работи, особено в частта корпоративно право, където се наблюдават доста спорни решения и актове, добави той.

Според Тодоров приоритетите в данъчната система са неясни.

„Неясно е записано, че се очаква някаква промяна в данъчната система. Всички признаваме, че България, като част от световната икономика също е в криза, някакви радикални промени не биха довели до положителен резултат“, заяви Тодоров.

Той предложи да се запази стабилност на данъчната рамка, гарантираща предвидимост за бизнеса.

Тодоров смята, че данъчните промени са включени, за да гарантират на правителството възможност в даден момент, ако не може да генерира масата от приходи, планирани в бюджета, да предприеме такива мерки.

 

Цените и еврозоната

Още по темата

Евентуалното влизане в еврозоната трябва да се прецени правилно от гледна точка на крехкостта на българската икономика, смята Иво Тодоров, който изрази опасения от спекула при преминаване към евро.

Обяснението на по-високите цени на някои стоки в България спрямо съседни страни Тодоров обясни като отражение на неефективната администрация.

„В България, както обичат да казват, законът е врата в полето-кой е луд да мине през нея.

Едно разрешително от ХЕИ или пожарна в България -  всеки знае, че освен официалните такси всички намират начини да добавят още нещо.

Търговецът преразпределя тези разходи, които така или иначе е направил, в цените, които плащаме.“

За влизането в еврозоната трябва да търсим прозрачност, смята Тодоров. Според него чрез контрол нещата не могат да се случат, тъй като винаги се намира начин да бъде заобиколен.

Прозрачността на административните процедури в държавата може да се осигури само с висококвалифицирани и независими експерти.

 

 

Износът

Новините от Русия и Украйна, два важни пазара за българските износители са крайно негативни, каза Тодоров. Според него не се очаква в краткосрочен план някакво подобрение.

Промяна в структурата на българския износ към трети страни много трудно ще се направи, каза председателят на Асоциацията на българските износители.

"Двайсет години след прехода експортно ориентираните са същите и не се променят и са насочени към едни и същи пазари", каза Тодоров.

По повод изказването на Петър Кънев в Денят он ер от 20 януари 2015, че ако не бъдат направени необходимите реформи, България не може да направи ръст от 3-4-5%, който да спаси бедността, Иво Тодоров смята, че програмата на правителството дава положителна тенденция.

„Всички министри започнаха да говорят за ограничаване на разходи.. съкращаване на безкрайно раздутите държавни администрации“, каза Тодоров.

БДЖ е тема от последните 10г, но нищо не се случва, което показва, че държавата е лош управител. Може да се приватизира или наемане на външен мениджмънт. Явно трябва да се върнем към фирмата, която ни подреди митниците, коментира Тодоров.