Жестоките американски данъчни ставки: глобална перспектива - Стив Ханке

08.05.2015 | 14:36
Жестоките американски данъчни ставки: глобална перспектива - Стив Ханке


От Стив Ханке

Публикувана тук на 6


На 15 септември 2014г. Данъчният аналитичен център Tax Foundation публикува встъпителния си индекс “International Tax Competitiveness Index” (ITCI). САЩ беше в дъното на 32-ро място от 34 страни членки за 2014г. (Вж. таблица 1.) Социални европейски държави като Норвегия, Швеция и Дания, с мащабните им социални системи все още успяват да имат по-леки данъчни системи върху местния бизнес от САЩ. Съединените щати дори се класират след Италия, страната, която има толкова сериозен проблем с избягването на данъци, че директорът на тяхната Агенция по приходите (еквивалент на Данъчното управление на САЩ) наскоро се пошегува, че италианците не плащат данъци, защото са католици и следователно са свикнали на „опрощаване на греховете“. Всъщност, според класацията, само Франция и Португалия имат съмнителната чест да работят с по-малко конкурентни данъчни системи от Съединените щати.  


Международният индекс за данъчна конкурентност измерва „ степента, до която данъчнат аситема на една страна спазва два важни принципа на данъчна политика: конкурентност и неутралност.“ Конкурентността на данъчната система може да бъде измерена с цялостните данъчни начисления за вътрешния бизнес, който функционира в страната. Според думите на Tax Foundation, когато данъците са прекалено високи, „инвестициите отиват другаде, което води до по-бавен икономически ръст“. Данъчната конкурентност се измерва от 40 различни променливи величини в пет различни категории: потребителски данъци, индивидуални данъци, корпоративни данъци върху доходите, имотни данъци и обработването на чуждестранни приходи. Данъчната неутралност, другият принцип, който се взема предвид при съставянето на индекса, се отнася до „ данъчен код, който има за цел събирането на най-много приходи с най-малко икономически „изкривявания“. Това би означавало, че данъчните системи са справедливи и равномерно насочени към всички компании и индустрии, без необлагане на определена бизнес дейност. Една неутрална данъчна система би ограничила процента на – както и на останалите – капиталови проходи и дивиденти, които стимулират потреблението за сметка на спестявания и инвестиции.  

Дори двете страни с по-неконкурентни данъчни режими от САЩ – Франция и Португалия имат по-ниски данъци от САЩ– съответно 34.4% и 31.5%. От друга страна, средният американски корпоративен налог, е 39.1%. Това е най-високият процент в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която има среден корпоративен данък от 24.8% в 34-те страни-членки. Според доклад на KPMG, ако изключим данъкът за обезщетение на ОАЕ върху петролните компании , средният корпоративен данък на САЩ би бил най-висок в света.


Таблица 1


 
Слабото представяне на САЩ е резултат от това, че други страни са признали необходимостта да подобрят конкурентната си позиция в един все по-глобализиран свят. В действителност, единствените членки на ОИСР, който не е намалил корпоративните си данъци от началото на новото хилядолетие са Чили, Норвегия и, да, САЩ. Високият корпоративен данък в Америка не само повишава цената на развиване на бизнес в САЩ, но също и в чужбина. САЩ, заедно с още пет страни-членки, налага „световен данък“ върху печалбите, натрупани в чужбина от американски компании. За сравнение, Естония, която е на първо място в класацията, не налага данък върху никакви печалби, натрупани в чужбина. Откакто печалбите от чужбина на американски компании вече подлежат на данъци в определената страна, има ясни стимули за американски компании, за да се опитат да избегнат двойни данъци. В действителност, много от най-големите американски многонационални корпорации са създали корпоративни центрове в чужбина, където данъчните кодове не са толкова строги, за да избегнат допълнителен данък.

Индексът също отчита множество други причини за ниското класиране на САЩ, включително слабо структурираните имотни данъци и тежките данъци общ доход за частни лица. Една от главните причини САЩ да изостава толкова в индустриализирания свят е липсата на сериозни данъчни реформи от Закона за данъчната реформа от 1986.

Годишният доклад за Развиване на бизнес, публикуван от Световната банка, прави още по-обширен анализ, който определя данъчната конкурентност в 189 икономики и също така предоставя еднакво трезв поглед върху тежките данъци, наложени на бизнеса в САЩ. (Вж. Таблица 2). Един от компонентите, които включва в оценяването, е „общата данъчна ставка“.

Докладът за Развиване на бизнес определя общата данъчна ставка като „данъците и задължителните налози, който един среден бизнес трябва да плати през втората си година, както и измерва административната тежест на плащането на данъци и налози“.
Според класациите в най-новия доклад Развиване на бизнес 2015 (който отчита общите данъчни ставки за календарната 2013), Македония е имала най-ниска обща данъчна ставка в света от 7.4%, следвана от Вануату с 8.5%. Както и в предишни години, Съединените щати се намират в дъното на списъка, на 126-то място от 189, с обща данъчна ставка от 43.8%.  

/втора част на таблицата - включва и някои елементи от първа част/


Фактът, че както Индексът за данъчна конкурентност, така и докладът за Развиване на бизнес, чиито методологии и изчисления бяха направени независимо едни от други, поставят САЩ много ниско, показва, че данъчните ставки в тази страна не са неутрални и конкурентни, без значение как са измерени. Посланието е ясно и много просто: данъчните върху корпорациите повишават цените и понижават маржовете и водят до увеличение на цените на стоките и в крайна сметка вредят на потребителите и на развитието на всяка страна.


Както се твърди в „Политически приоритети за 114-тия конгрес“, публикуван от Института Cato, САЩ трябва драстично да намали корпоративните си данъчни ставки, за да увеличи стимулите за местните компании, за да развиват бизнес и да станат конкурентни в световен мащаб.  


Публикувано с разрешението на автора.

Превод Виктория Крумова. Редактор Иван Нончев.

Проф. Стив Ханке ще бъде специален гост на конференцията Финансово образование за устойчива икономика на 11 май 2015 в София, организирана от Bulgaria ON AIR, Investor.bg и Bloomberg TV.

Четете още независими мнения и коментари в Блог.