Шойбле приветства гръцко-руската сделка-DW

19.04.2015 | 10:15
Шойбле приветства гръцко-руската сделка-DW

Германският финансов министър приветства евентуалната сделка за газопровод между Гърция и Русия, съобщава Дойче веле.

Шойбле обаче изрази скептицизъм за договор за гръцкия дълг, когато финансовите министри на ЕС се срещнат в Рига другата седмица.

На срещата на МВФ в събота, 18 април 2015 Шойбле каза, че вижда международна подкрепа за германската позиция в гръцката дългова криза.

Получаваме признание от много високо“, каза Шойбле, визирайки неотдавнашния призив на Барак Обама към Гърция да побърза с преговорите и да постигне споразумение с ЕС, пише Дойче веле.

„Гърция трябва да започне реформи. Да събира данъци. Да намали бюрокрацията си. Да е по-гъвкава с трудовото законодателство“, каза Обама в петък, 17 април.

 

Във Вашингтон Шойбле приветства възможността за гръцка сделка с Русия, въпреки че попита дали би задоволила изискванията на гръцките международни кредитори, съобщава ДПА.

„Доволен съм за Гърция“, каза Шойбле в събота във Вашингтон.

Същевременно изрази скептицизъм, че ще се постигне бързо споразумение в Рига другата седмица.

„Не съм сигурен, че другата седмица ще има нещо ново“, каза той.

Още по темата

Шпигел/Spiegel съобщи, че газовият договор с Русия ще бъде подписан във вторник.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас и министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис се смята, че са постигнали споразумение с руския президент Владимир Путин по време на визитата си в Москва в началото на април.

Предложеният газопровод, който няма одобрението на ЕС може да доставя руски газ през Турция и Гърция за Европа.

На срещата на МВФ, която се провежда два пъти в годината, в събота 18 април САЩ призоваха гръцкото правителство да постигне споразумение в преговорите за външно финансиране.

„Призоваваме властите бързо и изцяло да се посветят на техническите преговори с международните си партньори“, каза министърът на финансите на САЩ Джак Лю.

Непостигането на споразумение би създало трудности за Гърция и несигурност в Европа и глобалната икономика.

/Снимка: упр.директор МВФ Кристин Лагард на пресконференция с германския финансов министър Волфганг Шойбле и британския министър на финансите Джордж Осбърн, 16 април 2015 в седалището на МВФ, Вашингтон. Сн. IMF СТивън Джафе/