Газпром предлага да доставя газ за Донбас

От компанията отново подчертават, че Украйна трябва да направи ново авансово плащане

26.02.2015 | 15:32 Редактор: Мариета Иванова
Газпром предлага да доставя газ за Донбас

Газпром е готов да включи в рамките на настоящите отношения с „Нафтогаз Украйна“ доставки  на газ за Донбас. Това е съобщил в ефира на телевизионния канал "Россия 24" официалният представител на руската компания Сергей Куприянов, предава ТАСС.

„Поддържаме активна кореспонденция с „Нафтогаз“, която вчера- 25 февруари, потвърди количеството на оставащия газ- 206 млн. кубически метра,“ коментира той. -“Готови сме да включим в рамките на обсъждането доставките на наш газ в Донбас и имаме готовност да предоставим на „Нафтогаз“ обемите на посочените от тях входни точки,“ коментира Куприянов.

Миналата седмица представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики съобщиха за прекратяване на подаването на газ към тях, припомня ТАСС.

В „Нафтогаз Украйна“ обясниха информация като посочиха, че са нанесени повреди на газпреносната инфраструктура в резултат на бойните действия.

На 19 февруари по разпореждане на премиера Дмитрий Медведев Газпром е взел решение за доставки на газ в югоизточните региони на Украйна през газоизмервателните станции „Прохоровка“ и „Платово“.

На 20 февруари говорителят на парламента на Донецката република Андрей Пургин е заявил, че страната е спряла да плаща за газ на Украйна.

При настоящата ситуация предплатата за газа ще стигне само до края на седмицата. Ако не постъпят нови средства, Газпром няма да може да доставя газ за Украйна.

„Затова, главният въпрос, който трябва да реши „Нафтогаз“ е да търси пари за нова предплата. Ние ще действаме според договора. Ако парите не постъпят навреме, няма да бъде доставян газ,“ коментира още Куприянов.