Путин: Газпром изпълнява задълженията си за доставка на газ за Украйна

Ако не бъде направено авансово плащане от украинска страна, доставките ще бъдат спрени, заяви руският президент

25.02.2015 | 17:04 Редактор: Мариета Иванова
Путин: Газпром изпълнява задълженията си за доставка на газ за Украйна

Русия няма да доставя газ на Украйна без предплата, която е останала за период от три-четири дни и подобна ситуация създава заплаха за транзита в Европа, коментира в сряда руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА-Новости.

„Газпром напълно изпълнява задълженията си по договора ( за доставки на газ на Украйна) и ще го прави. Авансовото плащане, направено от украинска страна, остана за доставки на газ за три-четири дни. Ако няма предварително плащане, Газпром, съгласно този договор и допълнението към него, ще прекрати доставките. Разбира се, това може да създаде определена заплаха за транзита в Европа и нашите европейски партньори,“ коментира Путин на пресконференция след разговорите с президента на Кипър.

В същото време той изразил надежда, че до крайни мерки няма да се стигне.

Припомняме, че преди два дни украинската газова компания „Нафтогаз“ съобщиха, че вместо заявените от украинската компания на 22 февруари 114 милиона кубически метра газ на ден от Газпром са доставили на Украйна само 47 милиона кубически метра газ. Общият обем, предплатен от Украйна за руския газ през февруари, както посочват от Газпром, е около 715 милиона кубически метра, пише РИА-Новости.

19 февруари от "Нафтогаз" са подали молба за предоставяне на 114 милиона кубически метра газ за Украйна през шест газоизмервателни станция.

Съгласно споразумението за доставка на природен газ "Газпром" е бил призован да  достави заявеното количество не по-късно от два дни след получаването на заявката. Към 19 февруари от "Нафтогаз" са извършили авансово плащане за 454 милиона кубически метра газ, а на 23 предплатения баланс е за 287 милиона кубически метра газ, посочват от компанията, цитирани от ТАСС.