Газпром предупреди за риск за доставките на газ за Европа

Украйна не е предплатила за март, заяви председателят управителния съвет на компанията Алексей Милер

24.02.2015 | 12:18 Редактор: Мариета Иванова
Газпром предупреди за риск за доставките на газ за Европа

Украинската компания „Нафтогаз“ не е предплатила навреме за доставките на руски газ за март, като до пълно прекратяване на доставките може да стигне до два дни. Това е заяви пред журналисти председателят на управителния съвет на компанията Алексей Милер, предава РИА-Новости.

„Украйна не направи навреме предварително плащане за газ. Към момента остана предплатен газ само за 219 милиона кубически метра“, коментира Милер. Той е подчертал, че изпълнението на доставките на газ за Украйна в заявения обем от 114 млн. кубически метра ще доведе до пълно прекратяване на доставките на руски газ за Украйна в рамките на два дни. Това ще създаде риск за транзита към Европа, коментира още Милер.

Преди ден от „Нафтогаз“ съобщиха, че вместо заявените от украинската компания на 22 февруари 114 милиона кубически метра газ на ден от Газпром са доставили на Украйна само 47 милиона кубически метра газ. Общият обем, предплатен от Украйна за руския газ през февруари, както посочват от Газпром, е около 715 милиона кубически метра, пише РИА-Новости.

19 февруари "Нафтогаз" е подал молба за предоставяне на 114 милиона кубически метра газ за Украйна през шест газоизмервателни станция.
 
Съгласно споразумението за доставка на природен газ "Газпром" е бил призован да  достави заявеното количество не по-късно от два дни след получаването на заявката. Към 19 февруари от "Нафтогаз" са извършили авансово плащане за 454 милиона кубически метра газ, а на 23 предплатения баланс е за 287 милиона кубически метра газ, посочват от компанията, цитирани от ТАСС.

По повод изказването на председателят на управителния съвет Газпром- Боб Паркър, старши съветник Credit Suisse Asset Management коментира в студиото в Лондон на Bloomberg TV, че очаква да има някаква проблеми в тази връзка. 

           
„Винаги съм смятал 2015 като година, в която ще имаме серия от мини финансови аварии. Вместо "криза" използвам думата "авария“,“ коментира Паркър.