Дончев: Правителството работи като действащ механизъм, не като сбор от сили

Приоритет на властта е легитимно демократично представителство на българските граждани, заяви вицепремиерът

13.02.2015 | 13:21 Редактор: Мариета Иванова
Дончев: Правителството работи като действащ механизъм, не като сбор от сили

През първите сто дни на управлението на правителството, въпреки странната му и до голяма степен непозната политическа конструкция, работи не като механичен сбор от политически сили, а като действащ механизъм, не само справяйки се с рутинните задачи, но налагайки се да действа и в критични ситуации - международни, климатични, както и кризи, предизвикани от човешката глупост, като например травмите в банковата система.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция в Министерския съвет, отчитайки стоте дни от управлението на правителството, предава БТА.

По думите му приоритетна политическа задача на това правителство, освен да осигури легитимно демократично представителство на българските граждани, е била стабилизирането на държавата - не само като отделни системи, а като общество, като политически живот, както и да се създадат критични нива на прогнозируемост и стабилност в икономиката.   

Не по-малка задача е започването на ключово важни реформи, посочи Дончев. Той отбеляза обаче, че е много трудно да се стартират реформи в режим на нестабилност, защото реформата може да бъде провокация към стабилността. В този смисъл най-голямото предизвикателство беше намирането на баланс между стабилност и реформи, заяви вицепремиерът.

Според него през тези три месеца правителството не си е позволило да залитне нито в едната, нито в другата посока.

Вицепремиерът каза още, че в този 100-дневен период много често, вместо да развиват, са били в ситуация да спасяват  - от големи инфраструктурни проекти до цели сфери.

 Дончев отчете възстановяването на инвестициите в тежка инфраструктура и започването на нов тип инвестиции като програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради. 

Пулсът, който трябва да гарантира икономически растеж, е напипан, но трябва да се следва формулата за политическа и институционална стабилност, сигурна и прогнозируема среда, намален административен товар, фокусирано публично финансиране в секторите с най-висока добавена стойност и цялостно подобряванена бизнес средата, отбеляза вицепремиерът. Според него, ако се следва тази формула, дори в рамките на 2015 г. можем да покажем растеж, по-голям от разчетите в бюджет 2015.

Вместо да следва една или друга препоръка, държавата вече е в друга позиция - тя е в състояние да формира позиция, която е важна от гледна точка на проблемите и нуждите, които има, отчете  още вицепремиерът. Като пример той посочи енергийната сигурност и всички последици и решения, свързани със спирането на "Южен поток".

По отношение на еврофондовете Томислав Дончев отбеляза, че през 2015 г. обемът европейски пари може да достигне една пета от всички публични разходи. Това ще направи годината рекордна спрямо всички предишни от началото на членството ни, посочи вицепремиерът.