Премиерът съобщи за притеснителни данни в докладите за подслушване на протестиращи

Класифицираната информация по операция „Червеи” обаче не позволява споделянето на детайли

09.02.2015 | 15:36 Редактор: Мариета Иванова
Премиерът съобщи за притеснителни данни в докладите за подслушване на протестиращи

Докладите на МВР по операция „Червеи” са далеч по-притеснителни от предварително изнесените данни, коментира премиерът Бойко Борисов. Преди ден той заяви, че е възложил да бъде изготвен писмен доклад от всички служби във връзка с твърденията, че протестиращите срещу кабинета "Орешарски" са били подслушвани.  

Във връзка с получените доклади Борисов се срещна днес-9 февруари с главния прокурор Сотир Цацаров и с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министърът на вътрешните работи информира министър-председателя за констатирани редица нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства, посочени в доклад на Бюрото за контрол над СРС във връзка с разпоредена от министъра проверка в дирекция „Сигурност” на МВР по операция „Червеи”. Премиерът изрази удоволетвореността си от работата на вътрешния министър.

Поради класифицираната информация, която се съдържа в документа, детайли от него не могат да бъдат оповестявани, съобщиха от пресслужбата на МС.

В Пловдив главният секретар на  МВР Светлозар Лазаров заяви, че няма данни да са подслушвани протестиращи, предаде БТА.

От агенцията припомнят, че преди дни председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание генерал Атанас Атанасов съобщи, че протестиращите срещу кабинета "Орешарски" през лятото на 2013 г. са били подслушвани и наблюдавани в продължение на 300 дни.

Била е четена кореспонденцията им в интернет, събирана е и информация за компрометирани членове на техните семейства с цел да се използва срещу протестиращите от "ДАНСwithme".  "Не ми е известно в МВР да е събирана такава информация. Който разполага с подобни данни, нека се обърне към компетентните органи. Незаконното прилагане на специални разузнавателни средства е престъпление, а тук се прави анонс, че са извършени престъпления", коментира днес Светлозар Лазаров. Той добави, че "с нетърпение" очаква да види какви материали ще влязат в прокуратурата във връзка с операция "Червеи". Трябва да се провери истина ли е това, засега виждаме обмен на информация в публичното пространство с неясен произход. Нужни са факти, всичко друго е плод на фантазия, посочи Лазаров.

Запитан от репортери дали се опасява, че може да изгуби поста си с промените в Закона за МВР, Лазаров отвърна, че да е главен екретар никога не му е било самоцел и че резултатите от работата на Министерството на вътрешните работи говорят сами по себе си за работата му. Лазаров съобщи, че разкриваемостта на убийства през 2012-2013 г. е била 50 процента, а през миналата година - 80 на сто.

През 2014 г. на територията на страната е бил иззет един тон хероин, през 2013 г. - 220 кг, а през 2012 г. - 85 кг.

Конфискуваната марихуана е близо 50 тона, допълни Лазаров.

В Пловдив главният секретар на МВР присъства на годишния отчет-анализ за работата на Областната дирекция на МВР.