Юлиан Войнов: Дефлацията и влиянието й върху макрорамката е ключов проблем за 2015

Идеята за оценка на активите на банките е добра, но не и необходима стъпка за влизане в Банковия съюз, коментира финансистът

05.02.2015 | 10:11 Редактор: Мариета Иванова
Юлиан Войнов: Дефлацията и влиянието й върху макрорамката е ключов проблем за 2015

Основните рискове за 2015 година за свързани предимно с дефлацията и влиянието, което ще окаже върху макрорамката и изпълнението на бюджетните показатели, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air финансистът Юлиан Войнов. Той посочи още, че бюджетът е изчислен при цена на петрола от 91 долара за барел, като в същото време цената на суровината продължава да се понижава. От друга страна, има очакване за около 200 млн.лв. по-малко събрани приходи в бюджета, като в същото време през януари наблюдаваме излишък от 80 млн.лв., коментира финансистът. В този смисъл по думите му предстои динамична година.

Войнов коментира и програмата на правителството за първата половина на годината и идеите за необходими мерки за подобряване на икономиката. Той подчерта, че предложенията са добри и остава да бъдат изпълнени. По думите му първите стъпки, които трябва да бъдат направени са свързани с облекчаване на бюрокрацията за бизнес средата.

„В предложенията на правителството има мерки за преодоляване на тези тежки бюрократични процедури и една от тях е електронното правителство. Разбира се, тук трябва да кажем, че дебатът за електронното правителството върви от много години – десетки. Действително ще бъде добре правителството да мине през тези стъпки, които е набелязало,“  коментира Войнов и препоръча да останем „скептично настроени“.

Той коментира и създадения преди ден  Фискален съвет, като подчерта, че „създаването на този орган е следствие на т.нар. Пакт на шестте инициативи на ЕК, която залегна в новите регламенти и директиви за макроикономоческа стабилност на страните“. Войнов подчерта, че структурата е била предложена да бъде част от „Закона за финансова стабилност, който влезе в началото на миналата година“ и в този смисъл по-думите му- „това е закъсняла стъпка на правителството“.

„Основната причина за неговото създаване е да се създаде орган, който да изготвя и по-скоро да оценява макроикономически перспективи и макрорамката, която се изготвя от държавната администрация- да дава свояте съвети по отношение на тази макрорамка и да е играе корективна роля на политиката на правителството. Друг е въпросът дали правителството ще се съобрази с тези препоръки, дали този съвет ще има своята роля, тепърва ще видим“, коментира Войнов.

Финансистът припомни, че до 2010 е имало подобна структура:- „Това беше Агенцията за икономически анализи и прогнози“, която по думите му е била много ефективна структура, но след десетки години работа е била закрита от финансовия министър на първия кабинет на Бойко Борисов- Симеон Дянков.

Войнов коментира и идеята да се направи оценка на активите на банките като подчерта, че у нас „това се свързва с приемането на България в Банковия съюз“, което обаче по думите му „не е необходима стъпка“.

„Влизането в Банковия съюз на ЕС е еднократно волеизлеяние на българското правителство и ако те изявят желание, ще бъдат приети. Тук по-скоро се открива едно недостатъчно желание за влизане в Банковия съюз на базата на някакви проблеми, които има в български банки. Така че, това е стъпка, която трябва да се разглежда от двете страни- дали действително целта е да се проверят активите на банките или това е някаква изчаквателна позиция за отлагане влизането на България в Банковия съюз“, коментира Войнов.