България и Румъния ще преговарят за общи проекти по Плана „Юнкер“

Това е станало ясно при срещата на вицепремиера Меглена Кунева с румънския премиер Виктор Понта

15.01.2015 | 16:23 Редактор: Мариета Иванова
България и Румъния ще преговарят за общи проекти по Плана „Юнкер“

България и Румъния започват диалог по общи проекти за инвестиционния план на Европейската комисия, наричан още Плана „Юнкер“, съобщават от правителствената пресслужба. За това са се разбрали днес вицепремиерът  по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и премиерът на Румъния Виктор Понта.

Кунева е на двудневно работно посещение в Румъния и се срещна с Понта извън предвидената програма по негово желание.  Румънският премиер е предал пожелание за успех на новото българско правителство и отправил покана за провеждането на междуправителствено заседание в Букурещ  възможно най-скоро.

Двамата констатирали, че България и Румъния имат подчертано общи интереси в рамките на Европейския съюз, които трябва да се изпълнят със съдържание и конкретика.  

„Двете страни са по-силни в рамките на Общността, когато работят в режим на засилено партньорство“, посочи Кунева.

На срещата е била обсъдена и европейската политика на сигурност. Двете страни са изразили съгласие, че България и Румъния могат да допринесат за сигурността на Европа и са готови да изпълнят всички условия за това, включително и през Шенген.

На срещата между българския вицепремиер и румънския  икономически министър Михай Тудосе е било постигнато съгласие за сформирането на междуправителствена работна група, която да подготви в кратък срок конкретни предложения за общи проекти в сферите на енергетиката и инфраструктурата по Плана за инвестиции „Юнкер“. Целта е предложенията да са готови за разглеждане на междуправителственото заседание. Коментиран е и въпросът за създаването на общ инвестиционен механизъм за тези проекти, като и възможността двете държави да направят обща вноска в Европейския структурен инвестиционен фонд, който предстои да бъде създаден по Плана. 

 
Вицепремиерът Кунева се е срещнала и с министъра на външните работи на Румъния Богдан Ауреску и неговия заместник Джордже Чамба. Акцент на разговора са били международното положение и отражението на новите заплахи за международната сигурност върху България и Румъния, и Европа като цяло.

В програмата са включени и срещи с министъра по европейските фондове на Румъния Еужен Тодорович и министъра на регионалното развитие Ливиу Драгня.