Елза Григорова: Над 50% от ОП „Иновации и конкуретноспобност” са за малки предприятия

От средата на 2015 по всички оперативни програми ще се кандидатства през единен общ формуляр, коментира управителят на областния информационен център в София

14.12.2014 | 09:36 Редактор: Мариета Иванова
Елза Григорова: Над 50% от ОП „Иновации и конкуретноспобност” са за малки предприятия

В следващия програмен период за мирко, малки и средни предприятия е заложено финансиране над 50% от средствата в ОП „Иновации и конкурентоспособност”, стана ясно от коментара на Елза Григорова, управител на областния информационен център в София, в предаването Денят On Air с водещ Ивайло Лаков. Тя уточни, че сумата е в размер от 1.039 млн. евро  по Ос 2 от програмата  и подкрепя достъпа и подобряване на предприемаческата среда.

„Преди да говорим за иновации, трябва да подкрепим изобщо малките предприятия”, коментира Григорова.

На въпрос на водещия Ивайло Лаков дали стартъп компания може да получи финансиране по тази ос експертът посочи, че всеки проект, който „има потенциал да подобри бизнес средата в своя район, в своя регион, в своя бранш – би трябвало да бъде одобрен”.

По отношение на съфинансирането на проектите от компаниите Григорова коментира, че досега първоначалното финансиране по програмите при одобрен проект е било 20%.

„С последните промени, които Министерството на икономиката прави, е първоначалното финансиране да е около 50%, за да може в първите месеци ти да направиш всички най-важни инвестиции”, коментира още тя.

Не особено добрата новина, по думите й е, че големите предприятия ще получават само 25% от общата стойност на проекта. Тя посочи, че за да спечели до 1.5 млн. финансиране едно голямо предприятие, по проект за енергийна ефективност, например, следва да представи проект за около 6 млн.

Григорова посочи, че България отстоява приоритета си по програмата- а именно финансиране на малките предприятия.

Тя посочи още, че от средата на 2015 кандидатстването по всички програми ще е чрез общ електронен формуляр, който би следвало да разсее съмненията за некоректно разпределение на средствата.

По думите на Григорова най-важната стъпка за следващия програмен период е направена с полученото през август Споразумението за партньорство.

„Реално България вече като факт има своя стратегически документ. Споразумението е факт– България има договорени по седемте оперативни програми през новия програмен период от края на 2014 – 7.442 млрд. евро”,коментира още тя.