НС ратифицира договор за заем между България и ЕИБ

Заемът е в размер до 500 млн. евро

11.12.2014 | 14:41 Редактор: Ирина Георгиева
НС ратифицира договор за заем между България и ЕИБ

НС ратифицира договор за заем между България и Европейската инвестиционна банка по проект "България - съфинансиране по Фондовете на ЕС". Това е вторият структурен програмен заем, който ЕИБ предоставя с цел подкрепа на правителството при   усвояването на средствата от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 г., се посочва в доклада на Комисията по бюджет и финанси. Заемът е в размер до 500 млн. евро.

Целта е със средствата да се подпомага националното финансиране основно по ОП "Транспорт и транспортна политика", "Околна среда" и "Региони в растеж", тъй като по тези програми ще се финансират изключително стратегически инфраструктурни проекти с национално значение, които са приоритетни и за дейността на ЕИБ. Независимо от това в споразумението е предвидена и възможност за ползване на средства от заема и за останалите оперативни програми по искане на правителството след анализ и одобрение от ЕИБ, се посочва в доклада.

Срокът на заема е 25 години със 7 години гратисен период. Предвидена е възможност за еднократно, средносрочно и дългосрочно погасяване на отделните траншове от централния бюджет.

Парламентът гласува на първо четене промени в Закона за собствеността, които предвиждат да бъде удължен с три години срокът "за спиране на придобивната давност по отношение на държавни и общински имоти". 

НС прие и процедурни правила за издигане, публично оповестяване и изслушване на кандидатите и избор на главен съдебен инспектор в Инспектората към ВСС. Предложенията ще се правят до Комисията по правни въпроси в писмена форма. Право да издигат кандидати за поста имат народни представители или парламентарни групи, а срокът за предложения е до 30 януари 2015 г. Ясно е, че ще има поне две кандидатури – на Теодора Точкова и Вера Чочкова, съобщи председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов /ГЕРБ/.