Кристалина Георгиева: До дни ЕK ще одобри още една ОП

Става дума за фонда в подкрепа на най-нуждаещите се, по който в периода 2014 - 2020 г

04.12.2014 | 18:12 Редактор: Ирина Георгиева

До дни ЕK ще одобри още една ОП от новия програмен период, съобщи пред журналисти комисарят по въпросите на бюджета Кристалина Георгиева, предаде Investor.bg. Става дума за фонда в подкрепа на най-нуждаещите се, по който в периода 2014 - 2020 година ще получим 250 млн. лева. Така още преди Коледа страната ни ще може да получи 22,8 млн. лева авансово по този фонд.

Реално до края на годината България ще получи със сигурност над 500 млн. лева от европейските фондове, уточни още Кристалина Георгиева. Тя посочи, че до 31 декември ще получим 480 млн. лева по ОП „Околна среда“. Още 40 млн. лева ще получим като авансови плащания по одобрените оперативни програми за периода 2014 - 2020 година.

Преди броени дни Брюксел даде зелена светлина и на ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Комисарят допълни, че се работи активно за одобряване и на останалите оперативни програми от новия период и уточни, че 11 държави, сред които и България, са поискали удължаване на периода за усвояване на средства от стария период след края на 2015 г. Решение дали това ще бъде допуснато ще бъде взето на Европейския съвет през декември.

"ЕК и България ще работят заедно за да гарантират, че парите по старите програми няма да бъдат загубени и ще стигнат до хората. Надявам се, че новите програми същевременно ще започнат възможно най-скоро, за да може българската икономика да се възползва от европейското финансиране." - Това е написала Кристалина Георгиева във фейсбук страницата си.

Няма автоматична процедура за санкции при свръхдефицит, коментира още Кристалина Георгиева. Тя посочи, че ако България увери Брюксел, че до 2016 година може да свали дефицита под 3%, може да не стигне до наказания.

Междувременно на пресконференцията след срещата между премиера Бойко Борисов и президента на ЕК Юнкер стана ясно, че от Брюксел са размразили средствата към България по ОП "Регионално развитие.".