До пролетта на 2015 Станишев не очаква одобрение на повечето оперативни програми

Лидерът на ПЕС смята, че служебното правителство е пропуснало шансове и е забавило изпращането на програмите

12.12.2014 | 14:51 Редактор: Мариета Иванова
До пролетта на 2015 Станишев не очаква одобрение на повечето оперативни програми

Председателят на ПЕС Сергей Станишев е скептичен, че повечето оперативни програми за страната ни ще бъдат одобрени от Европейската комисия преди пролетта на следващата година. Според него служебното правителство е пропуснало много шансове и е забавило процеса на изпращане на програмите.

Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент организира кръгла маса в хотел "Хилтън" на тема "Споразумението за партньорство България-ЕК 2014-2020 г.- възможности и предизвикателства".

Основен проблем е, че към момента само една оперативна програма е одобрена, коментира Станишев и отбеляза, че за да се навакса забавянето, трябва да се работи национално, предава БТА.

За 14 месеца мандат на правителство, излъчено от БСП, беше извършена огромна работа, както за усвояването на средствата от действащия програмен период, така и за подготовка на новите оперативни програми и на споразумението за партньорство, посочи Станишев. За една година са разплатени 4,2 млрд. лева на бенефициенти, добави той.

Илияна Йотова отбеляза, че ЕК е одобрила 40 от общо 585 оперативни програми на държавите-членки и има огромно забавяне.

Както 2014 г. беше нулева за европейските фондове, така се очертава и за 2015 г., "очаква се първите проекти да тръгнат в края на следващата година", добави тя.

Сергей Станишев призова за широка обществена дискусия по предложенията на България за проекти по плана "Юнкер".

"Почти случайно разбрах, че на сайта на ЕК вече са качени българските предложения", коментира той.

Станишев посочи, че не бива да се подхожда формално и да се предлагат проекти, които са изпаднали от оперативните програми, а такива, които създават реална икономика и работни места. По думите на Илияна Йотова българските предложения не са съобразени с критерия за привличане на чуждия инвеститор.

Станишев посочи, че не е оптимист за реализацията на "Южен поток".

По думите му спирането на проекта от руска страна е тежък удар за България. Най-лошото е, че заради непоследователност нито един голям инфраструктурен проект в България за 25 години не е реализиран, коментира той.

На кръглата маса присъстваха още евродепутатите-социалисти Георги Пирински и Момчил Неков, както и вицепремиерът по управление на средствата от ЕС в кабинета "Орешарски" Зинаида Златанова.