Цената на бензина в САЩ падна на $2,71/галон: Lundberg

08.12.2014 | 07:37
Цената на бензина в САЩ падна на $2,71/галон: Lundberg

Средната цена на бензина в САЩ падна с 12 цента за две седмици до 5 декември и вече е 2,71 щ.д. за галон, съобщава Bloomberg, цитирайки Lundberg Survey Inc.

Проучването е базирано на информация от 2500 бензиностанции на калифорнийската компания Camarillo.

Цените на дребно паднаха след като суровият петрол поевтиня най-много за ден в последните три години на 28 ноември, ден след като ОПЕК реши да не намалява производството, въпреки падащите цени.

Производството на петрол в САЩ се повиши до 9,08 млн. барела на ден в седмицата, приключваща на 28 ноември, най-високото ниво в седмичните данни на Администрацията за енергийна информация на база публикуваните данни от 1983.

Американското производство се е повишило с 64% за пет години след като компаниите започнаха да използват хидравличен фракинг, съобщава Bloomberg.

Спадът в цените на горивата в САЩ се дължи не само на ръста в производството в Северна Америка и Канада, но и на намалено търсене и на силния долар, съобщава Ройтерс.

Агенцията цитира Трилби Лундберг, издател на проучването:

„Може да очакваме цената да падне с още някое пени преди Коледа. Всичко това предполага цената на суровия петрол да не се повиши чувствително в близко бъдеще“.

Най-високата цена в обхвата на проучването в 48 щата на САЩ е била регистрирана в Сан Франциско: 3,04 щ.д. за галон, а най-ниска – в Албукерк: 2,38 щ.д. за галон.