Fitch обясни спирането на Южен поток със слабото търсене в Европа

05.12.2014 | 00:11
Fitch обясни спирането на Южен поток със слабото търсене в Европа

Международната рейтингова агенция Fitch съобщи, че спирането на Южен поток показва слабото търсене в Европа.

На 4 декември агенцията съобщи, че решението на Русия да отклони газопровода е отражение на слабото търсене в Европа, дължащо се на геополитическото напрежение или на европейското желание да намали зависимостта от руски газ.

Вместо да премине от Русия към България и след това към Австрия, газопроводът се очаква да свърже Русия с Турция.

„Подобно на проваления тръбопровод Набуко преди това, Южен поток се изправи пред значителни предизвикателства, по-специално в осигуряване на достатъчно търсене. Първоначалният план имаше подкрепата на някои страни от Южна и Централна Европа, тъй като би осигурил техните доставки, добавяйки алтернативен маршрут, заобикалящ Украйна“, съобщава Fitch.

Агенцията съобщава за слаб интерес сред големите енергийни компании да се ангажират с по-дългосрочни договори за внос. Според нея това се дължи на циклично и структурно слабо търсене, тъй като пазарът в много страни благоприятства други източници на производство на енергия.

Обемът газ до Централна Европа през Украйна намаля през последните месеци, а количеството газ по Северен поток през Германия се увеличи.

Според Fitch само чрез този капацитет европейското търсене на руски газ би било задоволено от Северен поток и тръбопроводите през Украйна в средносрочен план.

За следващите 10г. агенцията прогнозира постепенен спад на потреблението на газ за производство на електричество, а общото търсене на газ в Европа, включително за индустриални, търговски и домакински цели да расте слабо чак до 2026, когато ще се усети ефектът от отказа от въглищата и ядрената енергия.

Според новия план за Южен поток газът би могъл да се изнася от Турция за Гърция и Италия, но без да дава възможност на Турция да се превърне в пазар за газа за двете страни.