Saipem бе уведомена за спирането на Южен поток

04.12.2014 | 23:53
Saipem бе уведомена за спирането на Южен поток

Италианската компания Saipem съобщи, че е получила уведомление за спирането на проекта „Южен поток“.

„По отношение на прессъобщението от 2 декември 2014 относно проекта „Южен поток“, Saipem съобщава, че е получила Известие за прекратяване на морските операции“ от клиента. Известието засяга всички кораби, участващи в момента в дейности по поставянето на тръбите“ – съобщава компанията на сайта си.

Saipem в момента не може да определи икономическия ефект от прекратяването на дейността й, тъй като продължителността на прекратяването и окончателното решение на клиента са неизвестни, съобщава още компанията.

Saipem се занимава с дълбоководни газови и петролни проекти.

На 1 декември руският президент Владимир Путин съобщи в Анкара, че неговата страна се отказва да продължава строителството на газопровода „Южен поток“, който трябваше да мине по дъното на Черно море и територията на България.

Путин мотивира решението на Русия с отказа на България да даде разрешение за начало на строителството.

 

Saipem е публична компания от 1984. Преди това е била дъщерна компания на Eni, която в момента притежава около 43% от нея.

Вторият по големина в света плаващ кран, Saipem 7000 пристигна в Бургас в началото на ноември 2014, където работи и друг кораб на компанията, Castoro Sei.

Saipem има силно присъствие в Русия и е засегната от санкциите, наложени на Москва от САЩ и ЕС.

През март тя сключи договор за 2 млрд евро с компанията South Stream Transport за строежа на морския газопровод.

Още по темата

През октомври президентът на Роснефт Игор Сечин каза, че компанията му може да разгледа възможността за купуване на Saipem.