Бюджетът за 2015 мина на първо четене в парламента

„За” гласуваха 130 депутати от ГЕРБ, РФ, ПФ и АБВ

08.12.2014 | 20:05 Редактор: Мариета Иванова
Бюджетът за 2015 мина на първо четене в парламента

Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2015 г.

"За" гласуваха 130 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, а 82-ма депутати от "БСП лява България", ДПС, "Български демократичен център" и "Атака" бяха "против", нямаше въздържали се, предава БТА.

В законопроекта за следващата година е заложен 3% дефицит от БВП, запазване на данъчно-осигурителната тежест и поемане на нов дълг 8,1 млрд. лева.

За следващата година е заложен ръст от 0.8% и увеличаване на минималната работна заплата  с по 20 лева от 1 януари и от средата на годината.

В законопроекта за държавния бюджет за 2015 г. е заложена още отмяна на данъчното облекчение за доходите, непревишаващи 12 минимални работни заплати и въвеждането на две нови преференции за деца,

От 1 януари се предвижда увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители до размера на минималния  осигурителен доход на останалите самоосигуряващи се лица - от  240 на 420 лева.

Бившият министър на финансите в кабинета "Орешарски", сега депутат от ДПС, Петър Чобанов определи проекта като "ленив бюджет на отсъстващите реформи". По думите му липсват мерки за икономически растеж и социална чувствителност.

„Ще се поеме и огромен дълг от 8,1 млрд. лева, върху които ще се плащат лихви”, отбеляза той. Чобанов прогнозира, че ще е необходима актуализация на бюджета.

От Реформаторския блок и Патриотичния фронт припомниха, че кабинетът "Орешарски" е внесъл предложение за актуализация на  собствения си бюджет за 2014 година.

Това, което предлага този бюджет, на първо време е стабилност, да се възстановят преките чуждестранни инвестиции към България, коментира Димитър Байрактаров от ПФ. Този бюджет не може да бъде наречен социален в истинския смисъл на думата, но нима този на кабинета "Орешарски" беше социален, като даде 3 лева допълнително към пенсиите и хората се чудеха как да ги изхарчат, попита той.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев посочи, че бюджетът е получил критики отляво и отдясно и това е нормално. По думите му това не е съвършеният бюджет, но е възможният бюджет.

Не бих искал да водя разговор в стил "бюджетът ми е много по-добър от бюджета ти", отбеляза Дончев. Той посочи, че няколко пъти с укор е споменато какъв нисък растеж е предвиден. По думите му заложеният растеж е такъв, какъвто позволява икономиката.

Министър Горанов може да е строг, но в никакъв случай не е злодей, добави Томислав Дончев.

Коментари от дебатите в парламента преди гласуването може да видите от видео файла.