Синдикатите остават в готовност за протест

Още няма съгласие как ще се движи възрастта и стажът за пенсиониране, коментира в парламента президентът на КНСБ Пламен Димитров

08.12.2014 | 14:40 Редактор: Мариета Иванова
Синдикатите остават в готовност за протест

Насроченият за 11 декември протест на синдикатите остава, заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той направи изявлението след среща с ръководството на ПГ на ГЕРБ и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, като уточни, че все още няма съгласие и решение за това как ще се движи стажът и възрастта за пенсиониране, предава БТА.

"Имаме съгласие да работим интензивно цяла седмица, с участието на всички политически сили в парламента, за да се намери формулата на съгласието между първо и второ четене на бюджета за 2015 г. Ние настояваме всички партии да чуят нашата тревога и затова правим срещи с всички парламентарни групи и очакваме от тях в пленарна зала да защитят нашите предложения, за да защитят системата и да направят поносима реформата за българите", коментира Димитров.

Той отбеляза, че е важно дефицитът да бъде запазен в рамките на 3 процента. Сред предложенията са синдикатите са въвеждане от 2015 на данък върху данъчните транзакции и  криминализиране на неплащането на вноски.

Менда Стоянова, от своя страна, коментира, че това е, което правителството може да предложи на този етап, като подчерта, че няма и един месец от работата на новия кабинет.

Тя заяви, че на срещата с Димитров са се обединили около това, че 3-процентният дефицит е важна цел и тя се постига с бюджета за 2015 г.

"Обединихме се, че политиката по приходите трябва да е консервативна. Обединихме се около това, че трябва да се набележат мерки за повишаване на събираемостта", коментира тя. - "Трябва сериозно да се споразумеем за пенсионната реформа за един по-дългосрочен период от време, не само на каква възраст и с какъв стаж да се пенсионират българските граждани, а да има и минимален стаж и минимална възраст на хора, работещи в силовите ведомства, да има анализ на професионалните пенсионни фондове“.

На срещата е бил обсъден и проблемът в енергетиката.

Стоянова заяви, че трябва да започне дебат за решението на дефицита в системата и да се помисли дали държавата да се намеси като одържави част от тези дългове, за да облекчи системата.